- hirdetés -

Június 2-án délelőtt tizenegy órakor az orosházi református iskola minden diákja egyen pólóba bújva felsorakozott az épület előtt, hogy elénekelje a heteken át gyakorolt Szarka Tamás dalt, a Kézfogást. Nemcsak az orosházi református iskola diákjainak ajkain csengett fel ez a dal június 2-ának délelőttjén, Kárpát-medence-szerte több mint 570 intézményben mintegy 150 ezren énekelték közösen a Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző dalát a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az iskola programjai között a megemlékezés mellett közös bográcsozás is szerepelt.

Huszonhárom bográcsban rotyogott a finom étel a református iskola udvarán, idén rendhagyó módon emlékeztek meg az intézményben a nemzeti összetartozás napjáról. Finom illatok szálltak a levegőben péntek délelőtt, a legtöbb csapat egy igazi magyaros finomsággal, egyedi recept alapján készült paprikás krumplival szerette volna lenyűgözni a zsűrit. De nézzük előbb, kik a csapatok, és kit is kell elkápráztatni!

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola minden osztálya kapott egy tűzrakóhelyet, a csapatokat pedig egy diák, egy nagypapa, egy nagymama, illetve egy apuka és egy anyuka alkotta. A jó hangulatú bográcspörgetés produktumait végül Tercsi József Venesza-díjas, valamint Életműdíjas mesterszakács értékelte.

– Korábban is nagyon sokszor zsűriztem kisebb-nagyobb versenyeken, sőt már az egyik óvodában is. Azért is fogadtam el nagyon jó szívvel ezt a felkérést, mert igazán örömteli, hogy a mai napon több generáció főz együtt. Ez egy roppant mód családias a rendezvény, rendkívül jól érzem magam, finom ételeket kóstolunk, szép a tálalás, és az külön öröm, hogy a gyerekek is részt vesznek a főzésben. A mai napig emlékszem rá, mikor a nagyapám kivitt a szőlőbe, és együtt készítettük a lebbencset a bográcsban. Most is érzem a számban az étel ízét. Kellenek ezek a közös pillanatok, a gyerekek számára így természetessé válik, hogy segítenek a főzésben, és ez összehozza a családokat. Itt és most az a legszebb, hogy minden csapat győzni fog, bár úgy vélem, a fő nyertesek mi vagyunk. Nehéz is lenne dönteni, de azért néhány szakmai jó tanáccsal majd ellátom a kedves versenyzőket.

A június 2-ai rendezvény természetesen nemcsak a főzésről és az evésről szólt, az iskolába járó diákok egész nap Trianonról, illetve a határainkon túli értékekről gyűjtöttek információkat. Az alsó tagozatosok a Magyar vagyok, a nagyobbak pedig a HATÁRTALANUL! társasjátékkal ismerkedtek meg, illetve a felső tagozaton tanulók Tvrtko: Túl minden határon – A kettévágott falu című dokumentumfilmjét tekintették meg. Minden korosztály számára készültek a pedagógusok, mindenki annyit kapott az üzenetből, amennyit képes megérteni. A szellemi TOTÓ mellett sportverseny is várt a gyerekekre. A megemlékezés napját Szalkay Róbert református lelkész nyitotta meg.

– Magyar nemzetünket és országunkat 103 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én gyilkos politikai nagyhatalmak azzal a szándékkal darabolták szét, hogy lassan eltűnjön a történelem süllyesztőjében. De a tudatos nemzetirtás után még mindig élnek magyarok Erdélyben, Délvidéken, az Őrvidéken és Felvidéken. Még Lengyelország is kapott egy darabot Magyarországból. Istenbe vetett hitünk a magyarság egyik megtartó ereje. Amíg Jézus Krisztushoz imádkozunk a népünkért, addig Isten megtartásra való népe vagyunk. Mi, magyarok azért vagyunk az orosz-ukrán háború ellen, mert a kárpátaljai magyarokat is elviszik ebbe az értelmetlen és kegyetlen háborúba. Minél tovább tart ez a háború, annál több magyar fog meghalni. Ez is egy tudatos nemzetirtás. 103 éve tart. Az ukrán-orosz háború azzal fenyeget, hogy Kárpátalján megszűnik a magyarság. Ezt pedig nem akarjuk! Ma reggel 8 órakor megszólalt az orosházi református templom harangja, hogy imára hívjon bennünket. Imádkozzunk minden nap az Ukrajnában élő őshonos magyarokért és azért, hogy minél előbb véget érjen az orosz-ukrán háború! – fogalmazott megnyitóbeszédében Szalkay Róbert református lelkész.

11 órakor pedig felcsendült az intézmény előtt, közel 500 diák és pedagógus szájából Szarka Tamás Kézfogás című dala. Víghné Pintér Lilla igazgató iskolaigazgató kiemelte, ezzel a tartalmas rendezvénnyel a nemzeti összetartozás érzését, és az iskola-osztály-család hármasát is erősítették.

Fotók: Orosházi református iskola gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.