- hirdetés -

A településalapítás évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen „Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért” kitüntetést vehetett át Győri-Dani József.

A kitüntetett 1939-ben született gazdálkodó család gyermekeként és a mezőgazdaság szeretete a mai napig meghatározza életét. Szülei gazdaságában ismerkedett meg az alapokkal, 1957-ben ezüstkalászos gazda tanfolyamot végzett. Helytállása és elhivatottsága vezette először a gépszerelő szakmunkás, majd a mezőgazdasági gépésztechnikus végezettség megszerzéséhez. A ’70-es években már ágazatvezetőként dolgozott és a szakmunkás tanulók oktatásával is foglalkozott. 1995-től a csanádapácai sertéstenyésztő törzstelep vezetője volt, egészen nyugdíjba vonulásáig. 2002-ben családi gazdaságot alapítottak, földjeik egy részét 2020-ig művelte. Közösségi aktivitása vezette az Orosháza és Térsége Gazdakörbe, ahol nemzetközi aratóünnepek, pálinka- és szántóversenyek, bemutatók lebonyolításában vállalt aktív szerepet.

„Az ősök által felhalmozott tudást, a kialakított hagyományokat ápolni és továbbadni kell” (Fotó: Horváth Bence)

– A gazdakör vezetőitől értesültem a hírről. Nem számítottam rá, hogy városi szinten is így elismerik a munkámat, de rendkívüli örömmel töltött el. Még egy kis kétségem is volt, hogy méltó vagyok-e rá. Megható volt, hogy gyönyörű ünnepségen, ikonikus helyszínen vehettem át a díjat. Nagyszüleimet, szüleimet, engem és a gyerekeimet is az evangélikus templomban keresztelték. Mélyre nyúlnak a gyökereim Orosháza földjébe. Az ünnepség nagyon szép és megható volt, méltó az ünnep rangjához – mondta el a kitüntetett.

Ahogy az egészsége engedi, szívesen vállal feladatot a gazdakör munkájában és a Magyarok Kenyere Programban is minden évben ott szerepel a neve az adományozók között. Meggyőződése, hogy adni jó, illetve, hogy az ősök által felhalmozott tudást, a kialakított hagyományokat ápolni és továbbadni kell.

– Megnyugvás számomra, hogy a mezőgazdaság, a föld szeretetét tovább tudtam adni a család következő generációjának is. A fiam növényvédelmi szakmérnök, és a mezőgazdaságban találta meg a megélhetését. Remélem jó útravalót kapott itthon – fűzi hozzá Győri-Dani József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.