- hirdetés -

A vonatkozó jogi szabályok rendelkezései szerint a gyermekek nyári táboroztatása bejelentésköteles tevékenység, mely a 3-18 éves korosztály üdültetését, táboroztatását és egyben szervezett foglalkoztatását is jelentheti. De mit érdemes még ismerni a táboroztatással kapcsolatban? Ennek jártunk utána Orosháza jegyzője, dr. Burai Mihály segítségével.

Ezt a bejelentést a tábor nyitása előtt legalább 6 héttel írásban kell megtennie a tábor szervezőjének, a tábor helye szerint illetékes Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalánál. A bejelentésnek tartalmaznia kell a táborozás helyét, időpontját, a táborozásban résztvevők várható számát, továbbá fontos feltüntetni a táborszervező elérhetőségét, mely telefon, elektronikus levél, lakcím és levelezési cím rögzítését jelenti.

Dr. Burai Mihály elmondta, a táboroztatásnak vannak közegészségügyi követelményei, amelyet központi jogszabályok írnak elő. A napközbeni ellátást nyújtó, napközis táborokat, valamint a kereskedelmi és magánszálláshelyeken történő táboroztatást, azaz az ottalvós táborokat a Vármegyei Kormányhivatal illetékes járási hivatalának népegészségügyi feladatkörében eljáró szervezeti egységéhez kell bejelenteni. Ha pedig a táborozás vándortábor jellegű, a szervezőknek a kiindulási pont szerint illetékes járási hivatalt kell értesíteniük.

Rendkívül fontos követelmény, hogy a táborozásban csak az vehet részt, aki arra egészségileg alkalmas, ezt a gyermek törvényes képviselője a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal kell, hogy igazolja a táborozás megkezdése előtt. A közegészségügyi feltételek között kell megemlíteni azt, hogy az üdülőben és táborokban biztosítani kell a táborozók szabadtéri mozgásának – sportolásának – lehetőségét, a táborozók számára legalább egy illemhelyet és kézmosási lehetőséget kell kialakítani.

Ezeknek a számát minden 20 férőhely után 1 illemhellyel és kézmosási lehetőséggel kell bővíteni, továbbá konyhát az üdülő vagy tábor területén is a vonatkozó előírások szerint lehet csak létesíteni, nem beszélve arról, hogy a táborozás során természetesen gondoskodni kell a helyiségek rendszeres és hatékony takarításáról, továbbá a hulladék megfelelő tárolásáról és rendszeres elszállításáról.

– Ezeknek a központi előírásoknak megfelelően kerül sor idén is Orosháza Város Önkormányzata Nyári Napközis Foglalkozásának – táboroztatásának – megszervezésére, a településen állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező, azoknak a 6-14 év közötti gyermekeknek a részére, akiknek a nyári szünet alatt a szülei nem tudják biztosítani a napközbeni ellátást, ezzel is segítséget nyújtva ezeknek a családoknak.

A város önkormányzata kiemelt lehetőséget kíván biztosítani a rászoruló, halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak is a részvételre. Hangsúlyozni kell, hogy a felvétel során előnyt élveznek azok a gyermekek, akik esetében mindkét szülő vagy egyedülálló szülő a tábor igénybevételének időpontjában dolgozik és nem tudja gyermeke felügyeletét ellátni – ismertette a részleteket dr. Burai Mihály.

Hozzátette, ennek a nyári tábornak a tervezett maximális létszáma 60 fő. A napközis foglalkozások július 3. és július 28. között, heti ciklusokban, hétköznapokon 8 és 16 óra között biztosítottak, ahol is a ciklusok a következőképpen alakulnak:
1. július 3 – július 7.
2. július 10 – július 14.
3. július 17 – július 21.
4. július 24 – július 28.

A nyári napközi igénybe vétele esetén az étkeztetésért a szülőknek fizetni kell a mindenkori kedvezményes jogosultsági feltételeket alapul véve. A nyári napközi helyszíne az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda épülete lesz (5900, Orosháza, Eötvös tér 2.).

A nyári napközis tábor igénybevételére vonatkozó jelentkezési lap, szülői nyilatkozat és házirend, valamint az adatvédelmi nyilatkozat, a munkáltatói nyilatkozat átvehetők napközben az Orosházi Polgármesteri Hivatal portáján, illetve letölthető a www.oroshaza.hu weboldalról.

Kiemelt képen: A 2022. augusztusi Kiskukta tábor (Archív fotó: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.