- hirdetés -

Az ingatlanok előtti közterületek – közterületi részek – törvényben és helyi rendeletben előírt szabályok szerinti rendszeres karbantartása és gondozása a lehető legjobb értelemben vett közügy, amelyet minden ingatlan tulajdonosnak – ingatlanhasználónak – szem előtt kell tartania. Ez az együttes érdek azonban nem mindig érvényesül megfelelően és ezen a helyzeten és gondolkodáson sokszor a kiszabott bírság sem képes javítani – hívta fel a figyelmet Dr. Burai Mihály jegyző.

A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 1/1986. (II.21.) ÉvM-EüM együttes rendelet és Orosháza Város Önkormányzatának a helyi környezet védelméről szóló 25/2004. (X.11.) Ör. számú rendelete többnyire ismertek az ingatlan tulajdonos előtt, de nem árt az ebben foglalt kötelező feladatokra és előírt kötelességekre felhívni az ingatlan tulajdonosainak vagy használóinak a figyelmét. A két jogszabály előírásai alapján a település területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat a gyomtól, hulladéktól megtisztítani, rendben tartani. Kötelesek – akár naponta – gondoskodni az ingatlanuk előtti járdaszakasz, gyalogos közlekedésre szolgáló út, illetve ennek hiányában 1 méter széles területsáv tisztán tartásáról. Ebbe beletartozik a járda mellett esetlegesen meglévő zöldsávnak az úttestig terjedő területe is. A társasházak előtti, azokat közvetlenül kiszolgáló járdaszakaszokat, lépcsőket az ingatlan tulajdonosok kötelesek tisztán tartani.

A járdákat naponként porképzés nélkül kell tisztítani.

A szórakozó, vendéglátó és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt a használó köteles tisztán tartani és a keletkező hulladékot eltávolítani. A közterületek gyomnövénytől való mentesítésére, kaszálására, az allergiakeltő növényektől mentesen tartására az ingatlan tulajdonosok, vagy használók kötelesek. A gyomnövények irtását, kaszálását a virágzás előtt meg kell kezdeni és folyamatosan végezni kell, elsősorban mechanikus úton. A gyomirtás során a burkolat rongálása tilos.

Ezek a törvényi és önkormányzati rendeletben foglalt előírási kötelezettségek nagyon sokszor csak részben teljesülnek, mert pl. kevesen fordítanak gondot – az önkormányzati rendeletben foglalt szabályozás ellenére – a járdára kinyúló ágak rendszeres levágására, bokrok, cserjék nyesésére.

Településünk városképe, közterületeink, ingatlanjaink tisztán és gondozottan tartása – az ismételt figyelemfelhívással – mindannyiunk közös igénye. És itt tartom fontosnak kiemelten megköszönni azoknak az ingatlan tulajdonosoknak és ingatlan használóknak a tevékeny közreműködését, akik ezen figyelemfelhívás nélkül vagy akár ennek hatására, de az életük részének tekintik azt a fajta gondoskodást, amely közterületeink esztétikus megjelenésére törekszik.

Dr. Burai Mihály
jegyző

kiemelt fotóillusztráció: OC archív

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.