- hirdetés -

A múlt hét végén rendezték Szarvason a Békés Megyei Sport Extra által létrehívott Kecskeméti Kft.-Békés Vármegyei Amatőr Darts-bajnokság döntőjét. Az amatőrök elit mezőnyébe nyolc orosházi játékos kvalifikálta magát.

A döntőre a legtöbb résztvevőt Orosháza delegálta, ahonnan nyolcan érkeztek, de nem sokkal marad el ettől Mezőberény sem a maga 7 dartsosával. Kondorost 5, Szarvast és Szeghalmot 4-4 játékos képviselte. Mellettük Békéscsabáról, Gyuláról és Vésztőről 2-2 versenyző vívta ki a jogot, hogy megküzdhessen a díjakért, míg Battonya, Békés, Kardoskút, Körösújfalu, Mezőhegyes és Sarkadkeresztúr 1-1 sportemberrel képviseltette magát.

A döntő játékrendje hasonlított a selejtezőkön megszokottakhoz. A mezőny a kvalifikációs helyezések alapján nyolc csoportba sorolva kezdte meg a csatákat. A csoportmeccsek és a főtábla első köre 3 nyert legig tartott, a döntőig vezető úton 4 játékot kellett behúzni, a finálé pedig az egyik fél ötödik győztes legjéig zajlott.

A két legeredményesebb orosházi, a 3. helyezett Szabó Attila (b) és az ezüstérmes Tyirják Attila (Fotó: Medica Darts)

Az orosháziak közül Tyirják Attila és Szabó Attila volt a legjobb formában, nekik sikerült a legjobb négy közé beverekedniük magukat. A négy között már igen magas színvonalú verseny zajlott. Szabó Attila a későbbi győztes Lólé Rolanddal került egy párba és vívtak – sokak szerint előrehozott döntőn – izgalmas mérkőzést. Az orosházi fiú rendszerint nyugodtan, kiegyensúlyozottan versenyez, de mint mondja, most sikerült kizökkenteni:

– A szarvasi srác rendkívül jó játékos, nyolcvan-kilencvenes átlagokat tud. Ennek ellenére jól indult a meccs és az elején a játék is jól ment. A négy nyert legig tartó versenyben már három nullra vezettem. Addig mindössze hárman voltunk a teremben, de 3-0 után bejött egy csomó szarvasi szurkoló és egy nagy légy. A szurkolókkal nem volt semmi gondom, hisz a közönség jelenléte még sokszor segít is, de a légy nagyon kizökkentett. (Tapasztalatból mondhatom, hogy az ilyen meccseken meglevő, megfeszített koncentrációt a legkisebb zavaró körülmény is könnyedén fel tudja borítani. Láttunk ilyet a PDC világbajnokságon is. – a szerk.) Még az író is megpróbálta lecsapni, elhessegetni, de folyton visszajött a táblára és rendszerint a legélesebb helyzetekben, kiszállónál. Elvesztettem a fonalat és sajnos a meccset is. Hiába volt az elődöntőbeli két 180 és a 137-es kiszálló, meg kellett elégednem a harmadik hellyel – idézi fel Attila a 4-3-ra elvesztett elődöntőt.

A másik ágról döntőbe került Tyirják Attila fájó válla miatt nem tudott a fináléban igazi ellenfele lenni a szarvasiak kiválóságának és 5-0-s vereséget szenvedett.

Egy apró siker még termett Szarvason az orosházi játékosoknak. A szervezők, azok számára, akik nem jutottak főtáblára a csoportból, vagy ott az első körben kényszerültek búcsúzni, Lucky looser versenyt rendezett. A saját tudásához képest gyengébben kezdő, orosházi Kiss Imre itt már belejött a játékba és minden ellenfelét legyőzve megnyerte ezt a versenyt.

Összességében az orosházi dartsosok kitettek magukért és – ha nem is maradéktalanul – de jó szájízzel térhettek haza a jó hangulatú, jól szervezett versenyről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.