- hirdetés -

A Kodolányi János Egyetem folyamatosan részt vesz az Erasmus+ programban, melyben spanyol, észt, német és román partnerekkel működnek együtt. Ennek célja, hogy bővítsék a felnőttek digitális kompetenciáinak fejlesztésében alkalmazott módszerek eszköztárát.

A Mapping Digital Methods Applied in Adult Education in Partnership programban a Kodolányi János Egyetem 2022. január 1-jétől vesz részt. Ez egy olyan nemzetközi együttműködés, melynek keretében a felnőttek digitális kompetenciáit mérik fel, illetve, hogy milyen digitális tudásra van szükségük egy szakma elsajátításához.

– Ehhez hoztunk létre a résztvevő felsőoktatási intézményekkel keretprogramokat, amelyek alapján a nemzetközi intézmények alkotják meg a konkrét tervezetet. Számunkra azért előnyös mindez, mivel a pedagógus továbbképzésben lévő kollégáknak egy eszközt tudunk adni, hogy a felnőttképzésben résztvevőket hogyan tudják fejleszteni. Emellett megismertük más egyetemek digitális jó gyakorlatait is, amelyet a hallgatóknak is át tudunk adni – mondta dr. Malatyinszki Szilárd intézetigazgató.

A nemzetközi intézményeken kívül a magyar partneri oldalról ehhez csatlakozott projektvezetésével a Békés Megyei Kormányhivatal. Így a Kodolányi János Egyetemen kívül, a Gál Ferenc Egyetemen békési kampusza is részt vesz a programban. Az elmúlt héten például ellátogattak a német partnerhez, ahol szintén olyan jó gyakorlatokat láttak, amelyek arra mutattak megoldást, hogy szervezeti szinten milyen eszközökkel lehet fejleszteni a felnőttek digitális képességeit.

– Nálunk is sokszor előfordul, hogy nem tudnak ügyfélkaput használni, lekérdezni milyen betegségeik voltak, vagy nem tudják mennyi évük van a nyugdíjhoz. Mi az ezekhez való tudást próbáljuk meg átadni a program során, amelynek év végén lesz vége. Ennek egyik terméke egy jó gyakorlatokat tartalmazó gyűjtemény lesz, illetve az a három keretprogram, amely segíti a felnőttek képességfejlesztését ezen a digitális területeken – hangsúlyozta az intézetigazgató.

Mivel a gyakorlatok között vannak olyan, amelyek rajtuk kívül álló eszközöket is igényelnek, így a Békés Megyei Kormányhivatal segít nekik abban, hogy magasabb szintekre is eljussanak a tervezetek, így akár a törvényalkotásba is bekerülhetnek a gyakorlatok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.