- hirdetés -

Elérte a szezon előtti célkitűzést, a női kézilabda NB I/B-s bajnokság hatodik helyen zárta a szezont az Oxxo Energy Orosháza. Elégedetten értékelt a klubvezetés, az edző és a játékosok is.

A valaha volt leghosszabb másodosztályú idény ért véget a múlt hétvégén, az orosháziak Kozármislenyben, az ezüstérmesek otthonában zárták a bajnokságot. Ebben a kiírásban megszűnt a keleti, nyugati felosztás. Egy összevont NB I/B-s mezőnyt hozott létre a Magyar Kézilabda Szövetség 16 csapat részvételével, amelynek egyik üde színfoltja volt az Oxxo Energy Orosháza.

Tizennégy győzelem, négy döntetlen és tíz vereség – összességében ezzel a pozitív mérleggel, a mezőny első felében, 32 ponttal a hatodik helyen végzett az ONKC. Az NB I/B-ben a klub 13 szezonra visszanyúló történetében csak négy alkalommal értek el jobb eredményt, két évvel ezelőtt szintén a hatodik pozícióban zártak a női kézilabdázók.

Üde színfoltja volt a valaha volt legerősebb NB I/B-s bajnokságnak az ONKC (Archív fotó: Horváth Bence)

– A célunkat sikerült elérni, a nagyobb klubok közvetlen közelében végeztünk a bajnokságban – kezdte értékelését Dancsó Attila klubelnök. – Ha valaki végig nézi az eredményeinket azt láthatja, hogy mindenkit megcsíptünk, akik előttünk állnak a tabellán, de elszenvedtünk olyan vereségeket is, amelyek nem voltak bekalkulálva – tette hozzá.

A bajnokság egyik legkétarcúbb csapata volt az orosházi, amely az egész idény során jellemző volt Morva Zoltán együttesére. A tavasszal ugyanúgy alulmaradtak például a PEAC, illetve a debreceni fiatalok ellen, de ezzel szemben legyőzték a bajnok Vasast is. A nagyobb skalpok közé sorolható az Eger elleni idegenbeli siker is, amely a klub története során először jött össze a kék-fehér alakulatnak.

– Nagyon hosszú volt az idény, összesen 28 mérkőzésünk volt. Az utolsó hónapokban már nem is edzettünk annyit, mindenki elfáradt, a kisebb-nagyobb sérülések is utolértek minket. Sajnos nem minden meccsünk sikerült úgy, ahogy elterveztük, de nagyon szívesen emlékszünk vissza azokra a találkozókra, amikor sikerült meglepetéseket okozni – fogalmazott a csapatkapitány, Kenyeres Barbara.

A csapatkapitány (kékben) szerint sikeres szezont zártak (Archív fotó: Horváth Bence)

Ugyan a tabellán a középmezőnyben végeztek, de egy mutatóban az élmezőnyhöz tartozik az Orosháza, ugyanis Gara Dorináéknál kevesebb gólt csupán az NB I-be feljutó Kozármisleny kapott. Az őszi értékelésnél Morva Zoltán vezetőedző úgy fogalmazott, hogy a stabil kapusteljesítmény és a kemény védelem kompenzálta a támadások hiányosságait. A tavaszra ebben a mutatóban is sikerült fejlődni.

– Ezt a statisztikák is alátámasztják, de az érzésem is az volt, hogy tudtunk előrelépni. Sokkal ügyesebbek voltunk az ellenfél kapuja előtt. A védekezésünk sajnos valamennyit visszaesett az őszhöz képest, jövőre az lesz az egyik feladatunk, hogy ezt a kemény, feszes falat visszahozzuk a hatékony támadójátékunk megtartása mellett. Most az a lényeg, hogy örüljünk ennek a hatodik helynek, hiszen ez egy jó eredmény – emelte ki Morva Zoltán, akinek ez volt az első szezonja egy felnőtt csapat kispadján.

Morva Zoltán számára is jól sikerült az első szezon egy felnőtt csapat kispadján (Archív fotó: Horváth Bence)

– Sokan mondták, hogy lányokkal nem egyszerű dolgozni. Megerősíthetem, valóban vannak hullámvölgyek, a mérkőzéseken olykor előfordulnak érthetetlen döntések és pillanatok, de összességében én nagyon megszerettem a csapatot. Várom a folytatást – tette hozzá a fiatal szakember.

A jövővel kapcsolatban korábban már elhangzott, hogy a gárda magja egyben marad. Néhány poszton erősítenek, illetve egyre többet számítanak a saját nevelésű fiatalokra. Velük együtt az a cél a következő bajnoki idényben is, hogy a nagyobb kerettel és anyagi lehetőséggel rendelkező csapatok közvetlen közelében végezzenek.

Vacsorával zárták az évet

Dancsó Attila köszöntötte a megjelenteket a gyopárosfürdői Élmény Étteremben május 24-én, köztük Dávid Zoltán polgármestert, Oravecz Nóra alpolgármestert, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, Benkő Ferencet, továbbá a jelenlévő támogatókat, a klub dolgozóit, edzőit és a játékosait.

– Zaklatott év volt, de megbirkóztunk vele. Az elénk gördülő akadályokat jól vettük. Hálás köszönet ezért minden támogatónak, elsősorban az orosházi önkormányzatnak, amiért mellénk álltak. Ez is közrejátszott abban, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség elfogadta és támogatásra érdemesnek ítélte a munkánkat – fogalmazott Dancsó Attila, utalva arra, hogy idén egy fiú szakosztállyal bővült az egyesület.

Dávid Zoltán polgármester is elismerően szólt az egyesületi munkáról. Felelevenítette, hogy amikor Dancsó Attilával közösen tárgyaltak az MKSZ operatív igazgatójával, Novák Andrással, akkor pozitív visszajelzések érkeztek az Orosházi Női Kézilabda Clubról, és megerősítette, itt jó kezekben lesz az orosházi fiú utánpótlás.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Városvezetőként az a feladatom, hogy a kézilabdázni vágyó fiatalok számára megteremtsem azokat a feltételeket, ami ehhez szükséges. Tavaly ősszel előállt egy helyzet, amit közösen sikerült megoldani. Megnyugtat, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség véleménye szerint is jó helye van a fiú kézilabdázóknak. Gratulálok mindenkinek az idén elért eredményekhez, amellyel Orosháza hírét vittétek szerte az országban. Hasonló sikereket kívánok a következő szezonban is – fogalmazott Dávid Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a jövőben is számíthat a klub az önkormányzat támogatására.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

A vacsora előtti pillanatok a búcsúról szóltak, hiszen a vezetőség elköszönt azoktól a játékosoktól, illetve szakmai stábtagtól, akik jövőre nem maradnak a klub kötelékében. Ajándékot és virágot kapott Iván Emese, Moharos Vivien, Szőke Szonja, illetve a rehabilitációs tréner, Furákné Szabovik Renáta is. Egy csokor virágot kapott a fiatal Patyi Anna, jelezve ezzel, hogy külföldi tanulmányai után az ONKC visszavárja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.