- hirdetés -

A Petőfi Emlékévhez kapcsolódva hirdette meg az EPSZTI ebben a tanévben az idegen nyelvi szavalóversenyt, melyet május 19-én Orosházán, a Székács József Evangélikus Iskolában rendeztek meg.

A verseny szervezője Bacsurné Nagy Ildikó, az EPSZTI tantárgygondozója, az iskola tanára volt. A kiírás szerint egy szabadon választott Petőfi Sándor-vers tanult idegen nyelvi előadásával lehetett jelentkezni a versenyre, általános iskolás és középiskolás kategóriában egyaránt. Összesen 26 diák 7 nyelven vállalkozott a magyarul jól ismert versek megszólaltatására. Az ország számos intézményéből érkeztek tanulók, felkészítő tanáraik és kísérőik, Mezőberényből, Szarvasról, Aszódról, Budapestről, Miskolcról, Nyíregyházáról, de még Sopronból is.

A versenyre érkezők komoly megmérettetésre számíthattak, de az mindenkit meglepett, hogy a nyelvi tapasztalatok mellett a házigazda Székács iskola milyen gazdag élménycsomagot kapcsolt. Az iskola folyosóin ugyanis rajzkiállítás idézte az 1848-as eseményeket, Petőfi és kortársai tevékenységét, a forradalom és a szabadságharc emlékezetét. A frissítőként kínált sütemények között is megtalálhatták a Kossuth-kiflit és a töpörtyűs pogácsát, melyek mind az egykori nagy költő kedvencei voltak.

Az idegen nyelvi szavalóverseny résztvevőit a szervező Bacsurné Nagy Ildikó és az EPSZTI tantárgyi versenyekért felelős pedagógiai szakértője, Gáspárné Vágási Julianna köszöntötte. Felegyi-Németh Mihály iskolalelkész igei felvezetésében a természetet ábrázoló költeményeket egy egyszerű imádság, egy fohász költői megfogalmazásaként értelmezte. A zsűrizésre Imre Julianna drámapedagógus, Schiller Alíz nyugalmazott orosházi tanár és Révész Rita német-hittan szakos pedagógus vállalkozott, hárman összesen 10 különböző idegen nyelv ismeretével bírnak.

A verseny első egységében az általános iskolások szavalatai hangzottak el, a Szeptember végén című költemény több diáktól is elhangzott, angolul két különböző fordításban és németül is. Később, a középiskolások mezőnyében nemcsak az idegen nyelvi beszédkészség, hanem az egyéni temperamentum is meghatározta a döntések meghozatalát. A zenei élményt erősítette az az előadás, mely során az aszódi intézmény egyik diákja spanyolul szavalta el a Nemzeti dalt. A szavalatok sorát egy versenyen kívüli előadás, Petőfi Füstbe ment terv című versének japán fordítása zárta.

A zsűri tanácskozása alatt is a szervezők az intézmény megismerésére biztatták a vendégeket. Már mindenki az eredményeket latolgatta, amikor a szervezők egy izgalmas Kahoot! kvízre biztatták a diákokat. Petőfi Sándor nyelvismeretéhez, nyelvtanulásához és az idegen nyelvekről készült fordításaihoz kapcsolódó érdekes kérdések nemcsak a várakozás idejét, de az új ismeretek iránt fogékony tanulói elméket is hasznosan kitöltötték. A verseny összegzéseként Bacsurné Nagy Ildikó tantárgygondozó, a verseny szervezője Petőfi Sándortól idézte a szavalókra vonatkoztatva: Te új példa vagy azon régi állításomra, hogy a világon semmiféle tehetség el nem vesz…

A zsűri elnöke, Imre Julianna értékelésében elmondta, hogy ismerve Petőfi újítások, rendhagyó dolgok iránti lelkesedését valószínűleg vagány dolognak tartotta volna azt, hogy verseit nem magyarul, hanem idegen nyelveken szavalják fiatalok. Olyan fiatalok, akik tehetségüket használva arra vállalkoznak, hogy szövegeket tanuljanak meg kívülről. Érzelmekről szóló költeményeket tolmácsoljanak, maguk is érzelmeket éljenek meg a szavalatok közben, és minderről idegen szöveget elmondva beszéljenek.

Részletes eredmények:
Az általános iskolás kategóriában

I. helyezést ért el Dénes Alexa, az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulója, aki a Szeptember végén c. verset mondta el angolul, felkészítő tanára: Kovácsné Misurda Ilona.

II. helyezett lett Sághy Benedek Márton, az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákja, a Szülőföldemen c. vers angol nyelvű szavalatával. Felkészítő pedagógusa: Szovics Tímea.

III. helyen végzett Nyárádi Hanna, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. A Szeptember végén c. verset németül szavalta, felkészítette: Mezeiné Szatmári Rita.

A gimnáziumi kategóriában

I. helyezést ért el Turóczy Lara, a budapesti Evangélikus Középiskolai Kollégium diákja a Minek nevezzelek? c. vers angol nyelvű szavalatával. Felkészítői: Antalicz Zalán színinövendék diáktársa és Gubik Katalin kollégiumi nevelőtanára.

II. helyen végzett Csatári Levente, aki a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola diákja – angolul szavalta a Farkasok dala c. költeményt. Felkészítette Horváth-Mikó Edit és László Gabriella.

A zsűri két III. helyezettet választott:

Halász Bettina, a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola diákja a Szeptember végén c. vers olasz nyelvű előadásával. Felkészítő pedagógusa: Kőfalvi Éva.

Szémán Éva, szintén a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola tanulója, aki angolul szavalta a Füstbement terv c. verset. Felkészítette Dr. Kovács Gábor Csabáné.

A középiskolás kategóriában a zsűri különdíjjal ismerte el

Bravo de Rueda Tadeo teljesítményét, a Nemzeti dal spanyol nyelvű – szavalt és énekelt – tolmácsolásáért. Tadeo az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákja, a versenyre Kovácsné Jakus Katalin készítette fel.

Az idegen nyelvi Petőfi szavalóverseny zárásaként Nagy Róbert, az iskola intézményvezetője mondta el gondolatait. Köszönetet mondott a versenyt szervező Evangélikus Pedagógiai Intézet munkatársainak és az intézmény idegen nyelvi munkaközösségének a verseny megszervezéséért és lebonyolításáért, minden versenyzőnek és pedagógusnak azért, hogy készültek és részt vettek, a zsűrinek a tartalmas és tovább vivő gondolatokat adó értékelésért.

Beszámoló: Evangélikus Pedagógiai Intézet/Evangélikus nevelés
Szöveg: Bujdosó Erika
Fénykép: Magyari Márton

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.