- hirdetés -

A kilencvenkilenc programból már csak öt van hátra, egy TOP pályázatnak köszönhetően ennyi kezdeményezés valósul meg a városban a helyi identitás és összetartozás elősegítése, erősítése érdekében. Legutóbb a Töhötöm utcai nyugdíjasházban találkoztak az orosházi civil szervezetek tagjai, hogy közelebbről is megismerjék egymást, és hogy ennek köszönhetően a jövőben akár közös együttműködés születhessen meg közöttük.

Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, a Rákóczitelepi Nyugdíjasok Egyesülete, a Magunkért Egymásért Civil Egyesület, a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány, valamint a Nagycsaládosok egyesülete képviseltette magát a május 17-ei rendezvényen. Erős Károly köszöntője után Püspöki-Sinka Edit projektmenedzser tájékoztatta a pályázatról a résztvevőket.

– A projekt konzorciumi formában valósul meg 2018. szeptember 1-je és 2023. június 30-a között. Ezt nehezítette a COVID-járvány, hiszen több szakaszban ugyan, de összességében egy évig szüneteltetni kényszerültünk azt. A pályázat célja a helyi identitástudat és összetartozás érdekében történő civil kezdeményezések elősegítése, azok megvalósításának támogatása. Összesen kilencvenkilenc alkalommal kerül sor a helyi kezdeményezésekből születő programok megvalósítására, ezek mellett megvalósult számtalan közlekedésbiztonsági és közbiztonsági program is. Nagyon örülünk, hogy egy-egy ilyen kezdeményezés sikeresen összehozza a különböző korosztályokat, és az egymástól függetlenül tevékenykedő társadalmi csoportokat. Bízunk abban, hogy a pályázat segítségével elindult közös munka tovább folytatódik, akár a civil-civil, akár az önkormányzati-civil kapcsolatok terén. Amennyiben újabb pályázati forrás nyílik hasonló témában, mindenképpen igyekszünk forrásokat lehívni a további sikeres együttműködés reményében – fogalmazott a projektmenedzser.

A köszöntőket követően verset mondott Zipperer Józsefné, a Rákóczitelepi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének tagja, majd táncukkal megalapozták a jó hangulatot a MECE ZumBabái, akik szinte minden jelenlévőt táncra perdítettek.

– A lényeg, hogy együtt legyünk, és erősítsük a kohéziót a többi társegyesülettel – fogalmazott Erős Károly, az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. – És nem csak a nyugdíjas szervezetekkel, hanem a többi orosházi civil szervezettel is. Fogjunk össze, tartsunk össze, ez a legfontosabb, ebből születhet valami új és jó!

– Szerintem remek ez a kezdeményezés – vette át a szót Szilágyiné Bella Margit, a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza elnökségi tagja. – Gyakran csak egymás nevét ismerjük, azt nem, a másik egyesület vagy szervezet mivel foglalkozik. Izgalommal várom a többiek bemutatkozó előadását, és azt is, hogy mi is megismertethessük a jelenlévőkkel a már több mint 30 éve működő egyesületünket. A hangsúlyt mi mindig is a közösségépítésre, az érdekvédelemre és az értékfelmutatásra, valamint a jövő generációért érzett felelősségre helyeztük, erről mesélünk majd most is. Jövőbeli terveink között szerepel, hogy meghívjuk a rendezvényeinkre a közelebbről megismert társ-civil szervezeteket, akik saját területükkel, erősségükkel színesítik majd a programkínálatot.

A civil szervezetek bemutatkozása után egy szórakoztató kvíz, majd közös ebéd várt a megjelentekre.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.