- hirdetés -

A közelmúltban a magyar kormány június végéig meghosszabbította az árstopot bizonyos élelmiszerekre. Megkérdeztük az orosháziak véleményét is a kérdésben, többsége örül az intézkedésnek.

Különösen azok számára, akiknek vékonyabb a pénztárcája nem mindegy, hogy egyik, másik alapvető élelmiszer mennyibe kerül. Sokan örültek annak a kormánydöntésnek, mint ahogyan az azóta történt meghosszabbításoknak is. Gera Gáspár Gáborné is azok közé tartozik, akik szívesen látták ezt a meghosszabbítást.

– Nagyon örülünk az árstopnak, csak az a problémánk vele, hogy sok esetben nem kerülnek ki a boltokban a polcokra az érintett áruk. Nincs például cukor, vagy egyéb árstopos árucikk. Azért jó, hogy a kormány így is igyekszik gondoskodni az ország szegényebb lakosairól.

Rabi József szerint is üdvözlendő ez az intézkedés.

– Végső soron jó ez, főleg a nyugdíjasoknak, akiknek kevesebb a pénze. Amit a kormány tud segíteni azt megpróbálja. Csak hát az a baj, hogy azt a pénzt, amit az egyik termékre nem tehetnek rá az árstop miatt a kereskedők, szépen rácsúsztatják a másikra, de azért jó ha még meghosszabbítják, amíg ilyen magasan van az infláció.

Mezőhegyesről jött Orosházára Molnár Ferenc. Ő sem szomorú az árstop meghosszabbítása miatt.

– Igazából nem tudom megítélni, hogy nagyban mit jelent, hisz nem vagyok közgazdász. Számunkra, egyszerű vásárlók számára jó, hogy ez a néhány cikk olcsóbb, de összességében nem tudom mit old meg hosszú távon. A boltban minden esetre azt látjuk, hogy ezeknek a termékeknek az árát ráterhelik a többire. Innen kezdve a fogyasztási szokások döntik el, hogy jól, vagy rosszul jön ki belőle az ember.

A kormányinfón és azóta a Magyar Közlönyben is napvilágot látott egy újabb intézkedés, miszerint júliustól a nagyobb élelmiszer láncoknak kötelező lesz vásárlói akciókat indítani, amelyben nem szerepelhetnek az árstopos termékek. Erről az Élésker kiskereskedelmi hálózat ügyvezetőjét, Tyetyák Magdolnát kérdeztük.

– A mi cégünket is érinti ez a rendelkezés. Jelenleg a pontos értelmezésének és a gyakorlati megvalósítására való felkészülés időszakát éljük. A közlöny is viszonylag leegyszerűsíti az elvárásokat. Igazából a kereskedelmi hálózatok – ide értve a hazaiakat és multikat is – mióta csökkent és csökken a vásárolt élelmiszer mennyisége, folyamatosan azon vannak, hogy különböző akciókkal minél több vásárlót csábítsanak be, vagy legalább tartsanak meg. Most is folyamatos árfigyelésben, árharcban vagyunk és akcióból akcióba fordulással igyekszünk kedvezni a vásárlóknak. Sok változást nem hoz a rendelet, de gondot igen, hisz a szabályoknak minden ponton igyekszünk majd megfelelni és persze az sem mellékes, hogy az adott akció a vásárlók érdeklődését is felkeltse – nyilatkozta az ügyvezető.

Fotó: Horváth Bence

Annak érdekében, hogy az élelmiszerárak tovább csökkenjenek, és még inkább fokozódjon a verseny a kiskereskedelemben, a kormány további intézkedésekről döntött. A kötelező akciók mellett online árfigyelő adatbázist is bevezetik. Az online árfigyelő rendszer július 1-jétől az alábbiak szerint indulhat el:

  • Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik kötelezően, az árfigyelő rendszerbe ugyanis azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.
  • A szabályozás értelmében kereskedőnek minősül az a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás, amelynek főtevékenysége a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenység.
  • Az árfigyelő rendszer a termékek azonosításhoz szükséges adatokon túlmutatóan a napi és a törzsvásárlói árakat tartja nyilván kereskedőnként és üzletenként.
  • Az online adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni, benne lesz egyebek között a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a lédig idared alma, a virsli, margarin, vaj, spagettitészta.
  • A napi ár megállapítása során nem lehet figyelembe venni azt a bruttó kiskereskedelmi árat, amelynek alkalmazására az adott termék esetében minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejének 72 órán belül történő lejárata miatt került sor.
  • Az adatokat a kereskedő napi szinten köteles feltölteni elektronikusan, legkésőbb a napi ár és törzsvásárlói ár alkalmazását megelőző nap végéig.
  • Az elektronikus rendszerhez azok a kereskedők is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik.
  • Az online árfigyelő adatbázist a Gazdasági Versenyhivatal működteti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.