- hirdetés -

Újabb színvonalas kiállítás megnyitójának a helyszíne volt május 17-én a Városházi Galéria. Ezúttal a Kárpátaljáról származó, 2016 óta Orosházán élő Levicki Lenke mutatta meg tájképeit, csendéleteit és portréit a művészetet kedvelő érdeklődőknek.

Régi hagyomány az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület életében, hogy tagjainak kerek évfordulóit egy-egy kiállítás megrendezésével teszi emlékezetessé. Levicki Lenke idén töltötte be 80. életévét, május 17-én így az ő műveiből nyílt tárlat a Városházi Galérián. A Kárpátaljáról származó, munkácsi születésű művésznő hamar kapcsolatba került az alkotással, egy több mint 50 fős társulat tagjaként gyakran utazott el azért, hogy tájképeket készítsen.

Kiállításának nagyobb részét is a tájképek nyújtják, de mint mutatta, csendélettel és portrékkal is készült. Az alkotások életének meghatározó helyszínein, Kárpátalja és Orosháza mellett még Görögországban és Horvátországban készültek.

– Horvátországban mindig ott volt a szemem előtt a tenger, de Görögországnak is sajátos, magával ragadó a hangulata, a környezete. Amerre csak jártam, szerettem volna megörökíteni. A zöld a kedvenc színem, szóval, ha csak rásüt a nap egy bokorra, én azt már megfestem. 2016-ban költöztem Orosházára és még abban az évben csatlakoztam az egyesülethez. Szeretek itt élni, jól érzem itt magam és nagyon hamar befogadtak az emberek – mesélte Levicki Lenke.

A kiállítás megnyitója során először a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei kedveskedtek a vendégeknek néhány zenés produkcióval, majd az egyesület elnöke, Feldmanné Varga Mária köszöntötte a látogatókat és mutatta be nekik részletesen Levicki Lenke életútját. Mesélt a kiállító munkáiról, művészetéről, az életét meghatározó pillanatairól.
– Ha ránézek az alkotásokra, látom, milyen szeretettel festette meg ezeket a tájképeket vagy éppen csendéleteket, érzékeltetve, hogy miképpen mutatja meg a mag kifejező eszközeivel a valóságot – tette hozzá az OKKE elnöke.

Ezt követően pedig a művészetet kedvelő vendégsereg is érdeklődve vette szemügyre a kiállított képeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.