- hirdetés -

Harmincegy évvel ezelőtt, 1992-ben nyitotta meg a Fehér Kígyó Gyógyszertárat Orosházán dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka. A gyógyszertárvezető már a kezdetektől arra törekedett, hogy az orosházi és környékbeli betegek egészségének megőrzését, helyreállítását a legmagasabb fokon szolgálja. Több évtizedes munkájáért 2023-ban a Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért elismerésében részesült.

Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka gyógyszerészet iránti szeretete egészen a gyermekkoráig vezethető vissza. A gyógyszertárvezető elmesélte kislányként a nagymamája udvarában rendezett be egy patikát, a kis üvegek a polcokon sorakoztak, mondhatni egy laboratórium benyomását keltette.

– Nem is tudom honnan jött ez, mert ugye a családban nem volt gyógyszerész, nekem mégis mindig ez volt az álmom. Talán a faluban tetszett meg a patika ennyire. A gimnáziumban aztán matematikát kezdtem tanulni, a tanárom fel is állított minden óra elején, hogy megkérdezze, biztos a gyógyszerész szakmát választom-e, mivel nagyon jó voltam a tárgyból. Végül Szegeden a Gyógyszerésztudományi Karra jelentkeztem, és maximum pontszámmal fel is vettek – idézte fel a kezdeteket.

A gyógyszertár megnyitása nem volt egyszerű, rengeteg dologra volt szükség és nem is hitt benne mindenki. Akkoriban még nem is volt hasonló engedély benyújtva sehol az országban ahhoz, hogy valaki tégláról téglára felépítsen egy patikát. Dr. Abonyi Etelka elárulta, sokan garázsban, vagy a saját nappalijukban árulták a gyógyszereket.

– Egy álmom volt, hogy egy saját patikában lehessen az embereket gyógyítani. Szerettem volna egy olyan helyet, ami később bárhol minta lehet a kollégák számára. Végül 1991. március 12-én megkaptam az engedélyt és pontosan egy évvel később ugyanazon a napon megnyitottuk a patikát. Aznap éppen az ünnepi ebédről értünk vissza, amikor láttuk mennyi ember várakozik arra, hogy kinyissunk. Olyan hirtelen történt minden, hogy odaadtam a pénztárcámat a kollégámnak, hogy legyen váltópénz. Nem számítottunk rá – emlékezett vissza a gyógyszertárvezető, majd kiemelte, egy évvel a nyitás után az Év Gyógyszertára címet is megkapták.

Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka már a kezdetekkor is azt vallotta, hogy a mindenkori tudomány legmagasabb fokán szeretné ellátni a betegeket. Elmondása szerint nehezen vette rá magát, hogy átalakítsák a patikát, mert szerették a régit, volt olyan munkatársa, aki meg is siratta. Családjából fiai ösztönözték leginkább, így a patikában végül szabadpolcos rendszert alakítottak ki és egy robot is segítségükre áll a munkában. Sikerük épp ezért a folyamatos alkalmazkodásban rejlik, valamint abban, hogy a gyorsuló világban nem felejtettek el a gyógyszer mellé egy mosolyt és néhány jó szót is adni.

– Ha gondolnak az emberre, pláne, ha az a kis közösség amiben él, nagy öröm mindenki számára, így nekem is az volt. Több díjat is kaptam már a szakmában, de hogyha itt helyben is érzékelik a munkám fontosságát az nagyon szép, jó érzéssel tölt el. Mondhatni felemelő volt ott állni az ünnepségen, amikor átvettem a Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért elismerését – zárta meghatódva a gyógyszertárvezető.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.