- hirdetés -

Autó- és motorkülönlegességek töltötték meg a hétvégén Nagyszénás egyik utcáját. A fürdő előtti területen Porschék, Mustangok, Mercedesek, rally- és versenyautók, modellautók, veteránmotorok és Stunt Riding Motorok kerültek a nagyközönség szeme elé, sőt, néhányba még be is ülhettek a szerencsésebbek.

Valahol mindez, az egész ingyenes rendezvény Márta Jánosnak köszönhető. Ha a nagyszénási kerekesszékes fiatalember nem álmodja meg ezt a nagyszabású, kiállítással egybekötött bemutatót, akkor ez a májusi hétvége is ugyanolyan lett volna a település életében, mint a többi. De ő vette a bátorságot és a fáradtságot – immáron ötödik alkalommal – hogy nekifogjon a szervezésnek, és a lelkesedése sokakra átterjedt. Legerősebben talán Benkő Antalra, aki a rengeteget segített neki a munkában. De ugyanúgy nem jöhetett volna létre a rendezvény, ha nincs az a sok szakmabeli jó barát, akik teljesen önszántukból, ingyenesen hozták el autó- és motorkülönlegességeiket Nagyszénásra.

– Nem is tudom, hol kezdjem a sort, mert számomra minden kiállított darab egyformán értékes. Itt volt igazi kuriózumként Kárai Tomi Rally Cross autója, amely Békés megyében korábban sosem volt kiállítva – kezdte Márta János szervező. – A pályaautók közül látható volt Hartmann Balázs Suzuki 1.4 Turbo versenyautója, sőt, bele is lehetett ülni. Elképzelni is fantasztikus, hogy ez az autó egy hete még a Hungaroringen versenyzett, jövő héten már a Red Bull Ringen lesz látható, a kettő között meg Nagyszénáson „pihen”. Vastag Feri veteránmotorokat hozott, de volt itt egy gyönyörű Ferrari, és mellette csoda szép Porschék, Mustangok, Mercedesek is. Eljött hozzánk Hideg Ádám ifjú gokarttehetség, aki sorra bizonyít a külföldi versenyeken, elkísérte őt édesapja, Hideg Krisztián, egykori rallyversenyző is, aki sajnos egy baleset következtében mozgássérült lett.

Márta János nagyon büszkén mesélt a Kefo Motorsport és a BME Formula Racing főiskolás és egyetemista hallgatóiról és az általuk hozott versenyautókról, amelyeket szintén ki lehetett próbálni, illetve a Papp János vezette Orosházi RC autómodellező klubról, amely modellautókkal tette színesebbé, és a gyerekek számára még élvezetesebbé a napot.

– A reggeli borús időjárás ellenére sokan eljöttek, napközben meg már igazán jó volt az idő a szabadtéri programhoz. Lesz hatodik, ezt már most megbeszéltük a fiúkkal, jövőre bővítjük a repertoárt. Ettől lesz izgalmas, hogy minden évben kitalálunk valami újdonságot – folytatta Márta János. – Számomra hatalmas élmény volt, hogy eljött Jobbágy Ákos, és most először Vógel Adrienn rallyversenyző is rendezvényünkre. Adrienn az ország legjobb rallysa, aki az EB-n is nagyon szép eredményekkel büszkélkedhet. És amin a leginkább meghatódtam, hogy Szujó Zoltán sportriporter, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke videóüzenetet küldött nekem. Sajnos egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott eljönni, de lélekben velünk volt ő is. Őszintén szólva elsírtam magam…hogy egy ilyen magas pozícióban lévő szakember nekem, egy ilyen pici embernek üzenetet küldött, szinte felfoghatatlan volt. Látszik, hogy ő sem felejtette el a gyökereit. Kötődik Békés megyéhez, itt nőtt fel, Gyomaendrődön töltötte a gyerekkorát. Nagyon meghatottak a szavai.

Márta János elmondta, az autó- és motorversenyzők nemcsak ilyenkor látogatják meg őt. Ha erre járnak, vagy ha Jánosnak születés- vagy névnapja van, akkor is többen meglátogatják. Ilyenkor is gyarapszik a művelődési házban kiállított gyűjteménye, relikviáinak tárháza, amely az elmúlt hétvégén a tavalyihoz képest már százötven darabbal többet tudott az érdeklődők szeme elé tárni.

A kiállítók között szerepelt még a fent említetteken kívül: Podani Milán, Bozsoki Zsolt, Bulla Zsolt, DF Tuning, Gender Racing, Jelinek Zsolt, Kiss Zsolt, Koncseg Zoltán, Nefab-Szkaliczki Scooter Team, Nepharius Racing, Piros Károly, Sárai Pisti, Szilágyi Madman Ricsy, Végh Tomi és Zanócz Roland és fia, Noel.

Szujó Zoltán üzenete az alábbi oldalon érhető el:

Kiemelt kép: Márta János gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.