- hirdetés -

A Spartan Race egy nemzetközi akadályverseny sorozat, mely különböző távolságú és nehézségi szintű versenyekből áll, 5 kilométertől egészen a maratoni távokig. Orosházán is sokan vannak, akik már próbára tették magukat egy ilyen erőpróbán, most pedig igyekeznek összefogni a résztvevők felkészülését, sporthoz vezető útját egy STG csoport indításával.

Az első Spartan Training Groupok, vagy röviden STG-k 2014-ben születtek meg, főleg nagyvárosokban, önkéntesek közreműködésével, azóta viszont a számuk folyamatosan növekszik, mára már csak Magyarországon 51 aktív STG van jelen.

– Ezek az edzőcsoportok olyan embereket hoznak össze, akik egyformán szeretik a sportot, a mozgást és a kalandot. A tagjai a fizikai erőnlét és a mentális állóképesség javítása érdekében városukban edzenek együtt, többnyire szabadtéren, különböző időjárási körülmények között. Így a versenyekre való felkészülésen kívül megszilárdulnak a kölcsönös kapcsolatok és új barátságok is köttetnek – mesélte Szikszai Márk, akinek a Spartannal kapcsolatos tevékenységét tavaly már bemutattuk olvasóinknak.

Az orosházi edzőcsoport 2021 szeptemberében alakult, most vált hivatalos STG-vé. Mint mondták, Orosházán és a hozzá tartozó agglomerációban egy olyan közösséget szerettek volna létrehozni, mely terepakadályfutó versenyeken szerepel, együtt edz és segít megtalálni a sporthoz vezető utat a hétköznapi emberek számára.

– A mi kollektívánkat eleinte csak öt fő alkotta, mára azonban folyamatosan növekszik a létszám. 2021-ben volt az első versenyünk Salgótarjánban, ez egy nagyjából 6,5 kilométeres sprint táv volt. Azonnal magával ragadott minket a közeg, személy szerint kihívást éreztem a versenysorozatban. Az első tapasztalatszerző versenyünk óta kiemelt figyelmet fordítunk mind az akadályok gyakorlására, mind a futóteljesítmény javítására – árulta el Szikszai Márk.

Hamar összetartó csapattá váltak, akik a közös edzések mellett sporton kívüli közös elfoglaltságokat, például hegymászást vagy közös túrákat is szerveznek.

– Egyszer csak jött az ötlet: alapítsunk egy STG-t, vonjunk be új embereket és segítsük őket a
felkészülésükben. A súlyzós edzések mellett nagy figyelmet fordítunk a hosszútávú futásokra, a saját testsúlyos és intervall edzésekre, mindezt akadálycentrikus tréningekkel kiegészítve. Az edzői feladatokat megosztva, Dr. Sütő Zsolttal látjuk el. Az erőnléti edzések megszervezése az én feladatom, Zsolti pedig a futós edzéseket koordinálja. Hétről-hétre pihentető gyakorlatsorokkal várjuk társainkat, nagy örömükre. A megfelelő munkamorál mellett a jókedv megléte is elengedhetetlen az edzéseken. Végül az akarat és a kitartás természetesen meghozza a gyümölcsét. Versenyről-versenyre próbálunk jobbnál-jobb eredményeket elérni – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.