- hirdetés -

Szikszai Márk életében mindig is nagy szerepet kapott a sport, egy évvel ezelőtt azonban új célokat tűzött ki maga elé. A 22 éves fiatalembert a Spartan Race erőpróbák világa ejtette rabul. Legutóbbi versenyét az előző hétvégén teljesítette, ő azonban egy pillanatig sem szeretne hátradőlni, már most a következő megmérettetésre készül.

Márk már 5 éves korában elkezdett sportolni, a labdarúgást pedig 15 éven keresztül űzte. 2020-ban hagyott fel a focival, ekkoriban kezdte meg a súlyzós edzéseket. Nem sokkal később egy olyan lehetőség jött vele szembe, amire nem tudott nemet mondani, de egyben arra is ösztönözte, hogy még intenzívebben folytassa. Korábban ugyanis már több ismerősétől is hallott arról, hogy kipróbálták a Spartan Race-t, így őt is régóta érdekelte a dolog.

A Spartan Race egy nemzetközi akadályverseny-sorozat, mely különböző távolságú és nehézségi szintű versenyekből áll, 5 km-től egészen a maratoni távokig. Legextrémebb kihívása a 60 órás Spartan Agoge.

– Az egyik orosházi barátom nem tudott elmenni az egyik ilyen versenyre, én pedig éltem a lehetőséggel és lecsaptam a jegyére. Úgy voltam vele, miért ne próbálhatnám ki én is. Az első ilyen erőpróba, amin részt vettem, tavaly szeptemberben volt. Annyira megtetszett a közeg, hogy ezt követően is, amikor csak lehetőség nyílt rá, én újra utaztam.

Jártam Salgótarjánban, a Rakaca-tónál, ahol két versenyem is volt egymást követő napokon, most pedig legutóbb Vácon. Jelenleg az októberben esedékes komlói versenyre készülök, mely egy félmaratoni táv lesz, de ha lesz rá lehetőségem, akkor még egy külföldi versenyt is szeretnék beiktatni a menetrendembe – mesélte.

Mint mondta, nagyon hamar megszerette ezt a világot, a verseny és az erőpróba mellett a rendezvény hangulata miatt sem volt kérdés egy percig sem a folytatás. Elsőként Salgótarjánban egyébként egy 5 kilométeres távon indult, az akadályokra akkor még nem fordított nagyobb figyelmet a felkészülés során, de azóta ezt is igyekszik figyelembe venni az edzéstervei kialakításakor.

– Akkor még csak inkább az edzőterembe jártam, de azóta igyekszem egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a felkészülésre. Így a súlyzós edzés mellett sokat futok, heti 1-2 alkalommal mindig betervezek egy minimum 10 kilométeres távot, amit kiegészítek heti egy kondiparkos edzéssel is, ez minimum egy másfél órás elfoglaltság alkalmanként. Ha időm engedi, akkor pár hetente akadálycentrikus edzésekre járok Deszkre. Ezt januárban kezdtem el így kialakítani, akkor persze még nem volt könnyű a mindennapok során – árulta el.

A következő félmaratoni távú versenye 70 nap múlva lesz, épp ezért addig is szeretné letesztelni magát futóversenyeken, 21 kilométeren. Hozzátette, eleinte nehéz volt a munkával összeegyeztetnie az életformáját, viszont az elmúlt hónapok során rutinszerűvé váltak számára a mozgalmas hétköznapok.

– A Linamarban dolgozom főállásban, de tanulok is mellette. A GAMF-ra járok, nem rég kezdtem a gépészmérnökit, de előtte is részt vettem egy kétéves képzésben ugyanitt, mindezt levelező tagozaton. A sport mellett a szakmai fejlődés is fontos számomra. Többműszakos munkarendben dolgozom, mindig igyekeztem, hogy az edzések se maradhassanak el a mindennapok során.

A táplálkozás is fontos pont az életemben, igyekszem mindig odafigyelni a vitaminpótlásra, az ásványi anyagok pótlására is – tette hozzá Márk, aki mindig újabb és újabb célokat tűz ki maga elé. Jövőre például már legfőképp a határon túli versenyeken szeretné kipróbálni magát. Céljai között szerepel, hogy a jövőben megmérettesse magát a Spartan Ultra 50 kilométeres versenyén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.