- hirdetés -

Országos döntőben képviselte Orosházát a Táncsics Mihály Gimnázium két tanulója. Kulcsár Anna általános iskolásként a Szép Magyar Beszéd kelet-magyarországi, míg Kvasznovszky Anna a kárpát-medencei döntőjében bizonyította tehetségét. Végül mindkét lány különleges díjjal tért haza.

A Szép Magyar Beszéd versenynek már óriási hagyománya van a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A dicsőségfalon a diákok nevei mellett pedagógusok is kiérdemelték már a verseny legnagyobb elismerésül járó Kazinczy-érmet. A 7/8 osztályos Kulcsár Anna Helga a területi versenyen jutott tovább, elmondása szerint nagyon meglepődött, amikor kimondták a nevét, hogy mehet az országos fordulóba.

– Nagyon izgultam a verseny előtt, főleg azért, mert én léptem utolsóként a zsűri elé. A területi versenyen kevesen voltunk, csak 5 diák indult, de az országoson már 61 tanuló vett részt, köztük rengeteg volt a nyolcadikos. Az irodalomtanárommal közösen készültünk a versenyre, több osztályba is bementem, hogy felolvassak egy-egy szöveget, néha pedig videóhívásban gyakoroltunk. Végül egy arany Kazinczy-jelvénnyel tértem haza, amit velem együtt csak 16 tanuló kapott meg. A versenyre édesanyám is elkísért, aki nagyon büszke rám – hangsúlyozta Anna.

A hetedikes diák kiemelte, a verseny során nagyon tetszett neki, hogy régen sokkal színesebb szótárat alkalmaztak az emberek, ami számára egyben kihívás is volt. Anna legközelebb már csak gimnazista korában indulhat a versenyen, hiszen általános iskolásként már megszerezte a legnagyobb elismerést jelentő Kazinczy-érmet.

– Én is rengeteg szöveget olvastam, valamint az írásbeli versenyhez szükséges fonetikai jelöléseket Horváth Áronnal, a tavalyi Kazinczy-érmessel is gyakoroltam – mesélte Kvasznovszky Anna. – A megyei és az országos versenyen is eléggé izgultam, szerencsére felkészítő tanárom Menyhárt Krisztina és édesanyám is elkísért, ők bíztattak. A megmérettetésre 120 diák érkezett, köztük határon túli magyarok is. Végül én kaptam meg az Anyanyelv Ápolók Különdíját, amely számomra egy igen nagy eredmény – tette hozzá a Táncsics diákja.

Annát leginkább a szövegek üzenete, a közösség és az élmény ragadta meg a verseny során. Ritkának, és különlegesnek tartja, hogy az emberek a régi magyar nyelv őrzésével foglalkoznak, és számára pont ez nyújtott jól eső érzést, hogy a többi versenyzővel egy színpadon állva képviselhette mindezt. A kilencedik osztályos diáklány a jövőben ismét szeretne elindulni a versenyen, hogy azon emberek táborát erősítse, akik megkapták a Kazinczy-érmet.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.