- hirdetés -

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola a GYIÖK-kel közös nagy hangszerválasztót. Az iskolakezdés előtt álló, zeneszerető gyerekeknek igyekeztek idén is megkönnyíteni leendő hangszerük megtalálását.

A hangszerek ezúttal is a Petőfi Művelődési Központ színháztermében mutatkoztak be – egyelőre távolabbról – a gyerekeknek. A szervezők idén kicsit színháziasabb, mesés köntösbe öltöztették a hangszerek felvonulását, melyek Harmónia király legkisebb lánya előtt mutatták be sorban hangzásukat. A művészeti iskolások és tanáraik produkciói közt B. Imre Julianna mesteri mesélése tette teljesebbé az élményt a kicsik számára.

A mintegy ötven perces bemutatkozás után az ovisok testközelből is megismerkedhettek, az imént még a színpadon látott, hallott hangszerekkel, sőt a legtöbbjüket ki is próbálhatták, a PMK színháztermi előterében, a Szokolay Sándor teremben és előtte elhelyezett állomásokon. A kicsik lelkesen próbálgatták a hangszereket, csakúgy zengett a művelődési ház. Kardosné Bánhidi Éva, a művészeti iskola igazgatója örömmel szemlélte a nyüzsgést a hangszerek körül. Mint mondta eredményesnek bizonyult a hét évvel ezelőtti kezdeményezés.

– Ez az ötödik nagy hangszerválasztónk, aminek az a célja, hogy a gyerekekkel megszerettessük a zenét, megismertessük a hangszereket, hogy tudjanak is választani. Sok felmérés bizonyítja, hogy a muzsikának jótékony hatása van a gyerekek koncentráló képességére, kifejező készségére és segíti a tanulást. Azt szeretnénk, ha nemcsak a számítógépeik előtt ülnének a gyerekek, hanem a kikapcsolódásnak más módját, a sport mellett a zenélést is választanák. A tapasztalatunk az, hogy hatékony a rendezvény, hisz évről-évre és most is vannak a színpadon játszók közt olyan tanítványaink, akik annak idején egy ilyen hangszerválasztón találkoztak először a hangszerükkel és döntöttek a tanulás mellett – mondta el az igazgató.

Reméljük idén is sokan találtak rá jövendő hangszerükre, s vele a zenére, így a koncertteremben uralkodó kakofónia, a szakavatott pedagógusok segítségével később muzsikává nemesedhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.