- hirdetés -

7 éves korában ismerkedett meg a birkózással, 24 éves korában lett sportága edzője. Az Orosházi Birkózó Egyesület vezetőedzőjének, Hangya Jánosnak a munkáját Orosháza Város Sportjáért díjjal ismerte el a város önkormányzata.

Hangya János 1980. február 24-én született Orosházán, általános iskolai tanulmányait követően autószerelő szakmát szerzett, majd az érettségit követő években érdeklődésének megfelelően tudása személy- és vagyonőri, nehézgépkezelői és több speciális gépjárművezetői végzettséggel gyarapodott, dolgozott fegyőrként és biztonsági őrként. Évek óta pedig Orosházán teljesíti hivatásos tűzoltói szolgálatát, mely mellett családjának és a birkózó nagycsaládnak szenteli minden szabadidejét.

– A sportággal 7 éves koromban ismerkedtem meg, a versenyzői pályafutásom pedig 24 éves koromig tartott, ezt 2004-ben cseréltem le a birkózóedzői karrierre. Ehhez igyekeztem képezni magam, 2004-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Testnevelő és Sporttudományi Intézetében szereztem birkózás sportoktatói, majd 2013-ban a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesületében birkózás sportedzői képzéseket. Velem annak idején Kiss István, id. Jeszenszky-Paulovics László és Deme János szerettették meg a sportágat – árulta el.

Igyekszik a gyerekekkel megszerettetni a sportágat (Fotó: Rosta Tibor)

Mint mondta, sportedzőként nagy büszkeséggel tölti el, ha a tanítványainak az évek során megszerzett sikereire gondol. Kiemelte, hogy közülük Kránitz Adrián 2010-ben ifjúsági olimpián szerepelt, Szél Balázs 2014-ben Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet, Sepeczán János U23-as Európa-bajnokságon szerepelt. A közelmúltban is sok sportolónak sikerült magyar bajnoki vagy diákolimpiai címet szereznie. Bódi Csaba 2022-ben magyar bajnok és diákolimpiai bajnok lett, Bojtor Gellért egyetemi bajnok, Börcsök László veterán magyar bajnok. Külön öröm számára, hogy idén kisfia Borisz is magyar bajnok lett korosztályában.

Sportedzői múltjának emlékezetes részét képezik továbbá azok az évek, amikor civil foglalkozása mellett társadalmi munkában tartotta a város több általános iskolájában a birkózó és grundbirkózó foglalkozásokat, kisgyermekekkel ismertette meg a sportágat. 2009-ben került az Orosházi Spartacus Birkózó Klubhoz, majd az ott töltött éveket követően aktív szerepet vállalt a megalapításban és vezetőedzőként azóta is irányítja több csoport munkáját az Orosházi Birkózó Egyesületnél.

Regionális edzőtáborokat készít elő és valósít meg, szoros szakmai kapcsolatot ápol a Magyar Birkózó Szövetséggel.
– Nagy megtiszteltetés és egyben mérföldkő volt számomra, amikor 2019-ben a Szövetség sikeresen terjesztett fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt birkózó utánpótlás edzői közé – mesélte.

Edző- és munkatársai úgy nyilatkoztak róla, hogy sportedzői irányelvei között egyedülálló értéket képvisel érzékenysége az érdeklődő, de sportolói-családi háttér nélküli vagy a problémás gyerekek iránt. Jelenleg a klub vezetőedzőjeként is irányítja a kiscsoportosok edzésmunkáját, de a másik két csoport edzőinek munkáját is segíti, koordinálja, támogatva őket a város általános iskoláiban most is rendszeresen megtartott (és az ő pályáját is korábban meghatározó) birkózó, grundbirkózó foglalkozások során.

Korábban is szép eredményeket értek el tanítványai, akiktől a mostani gyerekek, köztük kisfia Borisz (álló sor balról harmadik) sem szeretnének lemaradni (Fotó: OBE)

Munkáját az április 24-én rendezett településalapítási ünnepségen Orosháza Város Sportjáért díjjal ismerték el.

– Tényleg csak köszönetet tudok mondani mindenkinek, hiszen a díj egyrészt megtiszteltetés, másrészt egy visszajelzés, hogy az eddig elvégzett munka nem volt hiábavaló. Szeretném külön kiemelni edzőtársaimat, egykori és jelenlegi tanítványaimat, a családomat és persze a munkatársaimat, akik nagyon rugalmasan és segítőkészen állnak ahhoz, hogy az edzői feladataimat is el tudjam végezni és el tudjak menni versenyekre a hétvégéken a gyerekekkel – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.