- hirdetés -

Sok honfitársunkról írtunk már, akik számára Magyarország, Orosháza jelenti a hazát, de igazából külföldön találták meg a boldogulásukat. Egyikük, az egykori neves diszkós, Kurucz Béla hazatért egy kis időre Kanadából, sőt két bulit is tartott a régi szép idők emlékére.

Azon orosháziak számára, akik a hetvenes években voltak tinik, szinte mindenkinek ismerősen cseng Béla neve, hisz az Ifjúsági házban, a Tiszti klubban, a Zenésben, vagy a Piros presszóban tartott diszkók alkalmával nagyon sokszor ő állt a keverőpult és a lemezjátszók mögött.

– Igazából a diszkózást a gimiben kezdtük. A Táncsicsba jártam és ott hárman kezdtük el ezt a műfajt Kovács Józsival és Szabó Pistával, de ő fiatalon megnősült így Józsival csináltuk a bulikat az ifiházban meg itt-ott. Népszerűek voltunk az akkori fiatalság körében, de ehhez az is kellett, hogy több kollégával ellentétben én sosem magamnak játszottam. Mindig igyekeztem figyelni a szórakozó közönséget és ha kialakult az oda-vissza energiaáramlás, akkor jó volt a buli. Játszottam a Tisztiben is, az ifiházban is évekig szombati diszkókat, de a legtöbben a Pirosból emlékeznek rám. Nagyszerű időszak volt, de véget kellett vetnem neki – kezdi történetét Kurucz Béla.

Kurucz Béla családi körben

Mint elmondta, a nyolcvanas évek végén jött el számára a pillanat, amikor – harmincéves kora táján – már szeretett volna családot alapítani. Úgy érezte, hogy a család és a diszkózás, az éjszakázás nem fér meg egymás mellett.

– Keményen, tudatosan, egyik napról a másikra abbahagytam a diszkózást. Nehéz volt, szenvedtem, mint egy kutya a döntést követő két három évben. Anyagilag sem volt egyszerű, meg hiányzott a diszkó. Gépészmérnökként tízezer körül kerestem és a hónap felénél már nem igen volt pénzünk. Jött a kislányom, aztán a kisfiam. Szerencsére később sikerült összehozni egy üzletet, amelyben Kubába szállítottunk motorkerékpár alkatrészeket és az jól jövedelmezett. A kilencvenes években Budapesten laktunk, neveltük a gyerekeket. A kubai üzlettel párhuzamosan be volt adva a kanadai letelepedési kérelmünk. A gyerekek jövőjét inkább ott láttam biztosítva. Végül az élet engem igazolt, mert mindkettőjüknek jó állása, biztos egzisztenciája van. ’98-ban kaptuk meg a letelepedési engedélyt és ’99-ben költöztünk ki, azóta ott élek – folytatja Béla.

Egyik kanadai buliban…

Kanadában hamar kapott mérnöki állást és a diplomáját is tudta honosíttatni. Nagyon sok mindent csináltak Kanadában. Magasépítésű társasházakat, uszodákat, jégpályákat. Mostanra két saját cégét vezeti. A diszkózás sokáig szunnyadt a hamu alatt, de mint minden parázs, ez is újra fellobbant egy idő után.

– Egy szilveszteri parti alkalmával zenéltem hosszú idő után újra. Ez is olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. Jól sikerült a szilveszteri buli. Tagja vagyok a kanadai magyar mérnök egyesületnek, ahol volt egy szép hagyomány, hogy a frissen végzett magyar származású egyetemisták részére megtartották az Eötvös bált. Az akkori elnök kért meg, hogy csináljam meg a bulit. Megcsináltam, sokan voltak, jó hangulat volt és igazából onnan indult a „másodvirágzás”. Később vállaltam még bulikat Torontóban, a Magyar házban és a többi kanadai magyar házban (van belőlük Kanadában öt, vagy hat). Havonta egy-két bulit vállalok, de nem is kell több. Én csináltam az Edda torontói koncertje után az afterpartit is – tette hozzá.

… és immár itthon feleségével.

Béla a torontói Magyar ház vezetőségében tanácsadó igazgató. Elmondta, hogy bár Kanadában él, de Orosházát tekinti a hazájának. Ha Magyarországon jár, nem érzi magát külföldinek. Ez évi hazaérkezésének apropója, az unokahúga esküvője. Nem csak néhány napra érkeztek kubai származású feleségével és támadt egy jó ötletük, hogy itthon is kellene tartani egy bulit.

– Megkerestem Kiss Robit, hogy szeretnék egy ilyen emlékbulit csinálni, mit szólna hozzá. Tetszett az ötletem és Gogán Norbival közösen csináltuk az estét, pontosabban estéket. Az első két órában én zenéltem, főképp azoknak, akik még a Pirosból emlékeztek rám, aztán Norbi állt a pult mögé – meséli mosolyogva.

Aki ott volt, tanúsíthatja, hogy szuper bulit csapott a két orosházi diszkós. Béla megnyugtatta azokat is, akik nem tudtak eljönni, vagy későn tudták meg, hogy jövőre újra jön és újra beáll a pult mögé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.