- hirdetés -

A Magyar Csillagászat napja alkalmából szervezett programot az iskola diákjainak és a környéken élőknek a Czina Sándor Tagintézmény szombat este. Előadások, a csillagos égbolt megfigyelése, távcsöves vizsgálódások követték egymást.

Vashegyi Ágnes, az intézmény pedagógusa elmondta, hogy a Magyar Csillagászat Napja alkalmából gondoltak arra, hogy meglepik egy kisebb rendezvénnyel közösségüket, az érdeklődőket.
– Elsősorban a gyerekeket céloztuk meg és a lakótelepen élőket, de én úgy gondolom, hogy az ilyen események egy programsorozat részei is lehetnek majd. Szeretnénk egy kicsit a környezetet is építeni, szépíteni. A külső részen kertészkedtünk, de a belső részen is vannak magas ágyásaink. Próbáljuk egy kicsit erre is orientálni a tanulókat, a mai programunknak is a szórakozás mellett a közösségépítés a célja – sorolta.

Tudatosan készültek az eseményre, volt már egy kisebb kiállítás az iskolán belül, játszóház és totót is kitölthettek. Szombat este elsőként egy előadást hallgathattak meg, melynek címe a következő volt: Járdacsillagászat – Hogyan érdemes hozzákezdeni a csillagászkodáshoz? Kruzslicz Zsolt, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium tanára adott a vendégeknek tanácsokat csillagokról, bolygókról, a csillagos égbolt megfigyeléséről, távcsöves vizsgálódásról, csillagászati appokról.

Ezt követően egy Virtuális Csillagtúra vette kezdetét a nagyszénási Kiss György Csillagda munkatársainak, Fődi Andrásnénak, Fülepi Dezsőnek és Varga Anikónak a vezetésével. Ők is tartottak egy ismeretterjesztő előadást csillagokról, égboltról, távcsövekről a vendégeknek, majd szabadtéri távcsöves vizsgálódásra invitálták őket, melyben Lestyán Zoltán, a csillagász egyesület tagja segített sokat nekik.

A vendégkönyv bejegyzései alapján nagyjából 60 fő vett részt a benti programon, melyhez még 8-10 fő csatlakozott a pályán. A program este 22 órakor ért véget, mindenki élményekkel gazdagon távozott, többen már most a folytatást remélik és várják. Az iskola diákjai jövő héten még csillagászati totót töltenek, mitológia és csillagászat témakörben rajzolnak. Terveik között szerepel, hogy megkérdezik a gyerekeket arról is, mi tetszett nekik a legjobban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.