- hirdetés -

A hagyomány nem más, mint több évezrednyi, sűrített tudás arról, mi az emberi, mi az üdvözítő.” Ezzel a Kovács Ákos idézettel nyitotta meg Csordásné Bárácz Tünde a Hungarikumok – Utazás a múltba című előadást, amelynek a református iskola adott otthont. Tünde az a pedagógus, aki végigkísérte az OrosLányokat az Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében elnevezésű Hungarikum-vetélkedőn, amelyen a refis csapat a 458 induló csapatból az előkelő 12. helyet szerezte meg.

Szerda délután a református iskolában folytatódtak az Orosháza Hét programjai, ahol az OrosLányok bemutatták a Hungarikum országos vetélkedőre készített prezentációjukat. Ez is része volt a nagy érdeklődésnek örvendő rendezvénynek, amelyet Szalkay Róbert református lelkipásztor nyitott meg.

– Mindannyiunk öröme és érdeke, hogy megismerjük és megőrizzük a nemzeti értékeinket – kezdte Szalkay Róbert. – Rengeteg kincs van a birtokunkban, vegyük például a magyar néptáncot! Ez a mozgásforma az egész világon egyedülálló, hisz olyan improvizatív elemeket találunk benne, amelyeket más népek táncában hiába keresnénk. Menjünk tovább! Itt élnek mellettünk, Orosházától néhány kilométerre Kardoskút szürke szarvasmarhái. Ezt a fajtát réges-régen Olaszországba, Ausztriába és Németországba terelték ki a hajdúk a Göbölyhajtó úton, az út Arad-Orosháza (mai monori tanyák) irányából tartott Szentes, majd tovább Pest és nyugat-Európa felé. Sajnos mára már ezt az utat beszántották. A minőségi magyar szürke húsa hatalmas értéket képviselt! De mit látunk most? Hogy a legtöbben a nyugatot majmolják, import húsokat választanak a magyar helyett, pedig egykoron mi voltunk a Nyugat éléskamrája. Úgy vélem, ma is lehetnénk azok – fogalmazta meg gondolatindító üzenetét a lelkész.

A délutánt videóbejátszás, versszavalat és gitárjáték színesítette, a produkciókat követően érkeztek meg a színre a várva várt OrosLányok, akik az országos 12. hely mellett egy járási sikerrel is büszkélkedhetnek. A Viharsarki kincsek nyomában című versenyen a második helyet szerezte meg az ugyancsak Gabnai Teodóra, Gulyás Tamara és Szattler Lilla, valamint Csernus Abigél alkotta Hajadon Hagyományőrzők csapata. A református iskola 8. osztályos diákjai bemutatták prezentációjukat, amelyben az általuk választott orosházi és Békés vármegyei értékek álltak a középpontban.

A hallgatóság megismerkedhetett Németh Csilla szappankészítő műhelymunkáival. Az előadásnak köszönhetően megtudtuk többek közt azt az érdekességet is, hogy az orosházi háziszappanból készült el Sinkovics Ede 300 kilót nyomó magyarkanizsai szappanszobra. Ezt követően Gyopáros történetéről, majd a Csizmadia Pékség sikereiről informálódtak a jelenlévők, de a lányok meséltek a Hudák Szövőműhelyben szerzett élményeikről, például a fantasztikusan szép ország ruhájáról, a Móricz Bence vezette Harangos Néptáncegyüttes próbáján átélt pillanatokról, és a Fehértón látott természeti szépségekről is. A délután egy elgondolkodtató előadással zárult. A három OrosLányból kettő kékfestőben állt közönség elé, egyikük viszont mai ruhát öltött, és olyan szavakkal tűzdelte teli ruháját, mint a „stressz”, a „magány”, a „túlterheltség” és a depresszió.

A színdarab két ellentétes világ elemeit állítja szembe egymással – mesélte Csordásné Bárácz Tünde. – A mai modern, túlságosan ingergazdag online világ és a hagyományos értékeket képviselő elemek feszülnek egymásnak. A darab célja rávilágítani arra a tényre, miszerint a rohanó életünkből lassan kivesznek a valódi értékek. Fontosnak tartom a fiatal generáció figyelmét ráirányítani erre a jelenségre, hiszen ha tudatosan nem őrizzük a régi kor emlékeit, a magyar nemzeti tudat elhalványul. Jómagam és intézményünk célja egy olyan erdő kinevelése, amelyet semmilyen vihar nem tépáz meg, mert gyökerei erősek. Mint ahogyan azt Juhászné Bérces Anikó, kortárs írónő is gyönyörűen megfogalmazta : „Múltunk gyökeréből eredt a jelen, ha vigyázzuk, óvjuk, új ágat nevel.”

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.