- hirdetés -

Április 27-én egy különleges kiállítás megnyitójának a helyszíne volt a Városi Képtár. Az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület alkotói mutatták be képeiket, a csoport pedig emellett jubileumot is ünnepel, hiszen már 60 év telt el az alapítás óta.

Idén először rendezett csoportos kiállítást az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület. Elnökük, Feldmanné Varga Mária elmondta, hogy ilyenkor mindannyian igyekeznek bemutatni azokat az alkotásaikat, melyeken az elmúlt hetek, hónapok során dolgoztak. Többféle stílus és alkotásai technika mutatkozik meg ilyenkor, selyemképek, olajképek vagy éppen akril technikával készült képek egyaránt.

Hozzátette, ezúttal egy szomorú apropója is volt a kiállításnak. A közelmúltban veszítették el egyik alkotójukat, kedves barátjukat, Csík Ferencet, aki szintén nagyon készült erre a kiállításra, de már nem láthatta. Tájképeinek kiállításával az ő emléke előtt is tisztelegtek. Úgy tervezik, hogy még nyáron is szerveznek egy hasonló tárlatot, a hagyományoknak megfelelően augusztusban.

Ezen kívül természetesen egyéni kiállításaik is lesznek, melyeket általában születésnapokhoz, kerek évfordulókhoz szokták kapcsolni. A rendezvényre teljesen megtelt a Városi Képtár, a művészetet kedvelő érdeklődők elsőként a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak, Tóth Zsófiának és Rekeczki Ákosnak a játékát hallgathatták meg (felkészítő tanáruk Gyarmati Klára volt, zongorán Tukánné Fintor Dóra kísérte őket).

A tárlatot Gonda Géza nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a képtárat Orosházán és a környéken is egy ékszerdoboznak tekintik. Olyan értékeket láthatnak az ide betekintők, melyre büszke lehet a város. A kiállításnak ráadásul egy különleges apropója is volt, ugyanis épp 60. évvel ezelőtt, 1963-ban alakult meg maga az egyesület.

– Akkoriban néhány Orosházán élő fiatal, akik 18-20-22 évesek voltak, elhatározták, hogy valami újba kezdenek bele. A többi mondhatni már történelem, az évek során a nevek is változtak, hiszen beszélhettünk Fiatal Orosházi Festők Csoportjáról, Orosházi Festők. De a lényeg, hogy bármilyen nevet is mondok, mindig olyan emberek voltak a csoportban, akik festeni, alkotni akartak, egymás munkáját segíteni.

Az elmúlt 60 év során számtalan kiállítás volt, rengeteg alkotótábort szerveztek, az utánuk következő generációkat tanították. Kívánom, hogy a jövőben is olyan odaadással és elkötelezettséggel dolgozzanak, mint az elmúlt években, végezzék ezt a közösségi munkát, mert a város lakossága szereti és tiszteli Önöket – hangsúlyozta.

Köszöntője mellett ismertette a kiállító művészek stílusát, alkotásaiknak jellegzetességeit, sajátosságait. Ezt követően pedig a művészetet kedvelő vendégsereg is érdeklődve vette szemügyre a kiállított képeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.