- hirdetés -

A gimnáziumi képzés 90. évfordulója alkalmából adományozott szobrot az iskolának és a városnak az intézmény egykori tanulója dr. Gabányi Géza, és felesége Janine Gabányi-Leu. A Svájcból hazatérő lelkész egy barátjával készítette a lótuszvirágot ábrázoló alkotást, mely magát az életet szimbolizálja.

Még Svájcból is érkeztek vendégek április 25-én a Táncsics Mihály Gimnáziumban megrendezett Alma Mater szoboravatóra. Dr. Gabányi Géza református lelkész és pszichológus elmondta, a 90. évfordulóra, erre a jelentőségteljes ünnepségre mindenképp szerettek volna készíteni valamit. Barátjával, Erwin Baderrel rézből és sárgarézből alkották meg az iskola udvarán álló lótuszvirág szobrot.

– A keleti vallásoknál, főleg Egyiptomban fontos ez a növény. A lótuszvirág jelkép, melynek magja több mint 1000 évig is életképes. Egyesül benne a tisztaság, a bölcsesség, a megvilágosodás és a szeretet. A virág kisebb-nagyobb tavakban él, gyökerezik az iszapban és a legnehezebb körülmények között is képes élni, gyökere maga a stabilitás. Úgy gondolom olyan ez, mint az iskola. Itt vannak a fiatalok, a diákok, akik a képzés végével kimennek a világba, dolgoznak, aztán visszajönnek és visszagondolnak az életükre. Ezt jelképezi a lótuszvirág – mondta dr. Gabányi Géza.

A jelenleg Svájcban élő lelkész szintén a Táncsics gimnáziumban járt iskolába, amikor még Keller József volt az igazgató. Az egykori diák hangsúlyozta, bejárta ugyan az egész világot, több intézményben is szerzett diplomát, de amikor visszajön ide Orosházára az a legjobb érzés, mert ez az iskola adta számára az alapot az élethez.

A megnyitón Árusné Erős Krisztina megbízott igazgatónő is köszöntötte a vendégeket, majd hozzátette, mennyire hálásak dr. Gabányi Gézának és feleségének, hiszen folyamatosan támogatják az iskola német nyelvi képzését. Ezután a vendégek egy Svájcból érkezett zeneművész vidám zongorajátékát és énekét is meghallgathatták, majd közösen vonultak ki az udvarra, ahol hivatalosan is felavatták az Alma Mater szobrát, a lótuszvirágot.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.