- hirdetés -

A PMK épületének ötvenedik évfordulóját ünnepelték a múlt héten, bár maga a művelődési központ már 1953-ban létrejött. Az intézmény Facebook-oldalán most közzétette, miért éppen a magyar irodalom egyik legismertebb képviselőjének nevére esett a választás.

Magyarországon utcanevek, intézménynevek választásakor gyakori, hogy egyik legismertebb költőnkről, Petőfi Sándorról lesz elnevezve. A Petőfi Művelődési Központ most legfrissebb Facebook-bejegyzésében leírta, hogy Orosházán miért így történt.

A források szerint a névválasztásnak két oka is lehetett. Az egyik, hogy Petőfit és művészetét mindenki szerette, tisztelte a városban, a másik, hogy akkoriban itt próbált a híres Petőfi Dalárda.

Két indoka is lehetett, hogy Petőfi nevét vette fel az intézmény (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Petőfi emlékét két szobor is őrzi Orosházán. A Kossuth utcai bejáratnál a névadó mellszobrát láthatjuk, amit 1978. március 15-én avattak fel. Egy orosházi születésű szobrászművész, a város díszpolgára, Rajki László készítette el. Az épület földszintjén, a lépcső tövében egy újabb Petőfi-mellszobor található, mely 1955-ben készült el, Rajki József által.

Az épület 50. születésnapját rendhagyó módon ünnepelte meg a Petőfi Művelődési Központ. A színházterembe szervezett ünnepség részben virtuális térbe került át, fokozottan figyelve a járványügyi biztonságra. Így léptek fel a PMK-hoz tartozó táncosok, valamint az Orosházi Fúvószenekar és adták át a Petőfi Emlékérmet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.