- hirdetés -

Április 20-án újabb portré került fel a Táncsics Mihály Gimnázium dicsőségfalára. Az intézmény Öregdiák Baráti Körének legújabb Primus Inter Pares elismerését dr. Szabó István kapta.

A gimnázium Öregdiák Baráti Köre még 2005-ben hozta létre Primus Inter Pares-díját, amivel egy „örökös iskolatagságot” nyújt azoknak az elismerteknek, akik az érettségi vizsgájukat követően egy sikeres, példaértékű életpályát futottak be. Április 20-án bővült ismét a kör, ezúttal dr. Szabó Istvánt érték ünnepélyes pillanatok, aki 1968-ban érettségizett a Táncsicsban, később pedig a biológiatudományok, a természetvédelem, tájismeret és botanika területén futott be sikeres életpályát.

Ahogy dr. Blahó János fogalmazott a rendezvény elején, ünnepelni és főhajtásra gyűltek össze csütörtök délután a gimnázium aulájában, hogy példaértékű életpályát ismerjenek el. Mint mondta, dr. Szabó István egy rendkívül sokoldalú, színes egyéniség, aki ugyan ismert egyetemi oktatóként, kutatóként földrajzi értelemben ugyan messzire dolgozott Orosházától, de mindig jutott energiája és ideje alma materére.

Ha kellett, hazajött vendégtanárként előadásokat tartani, szeretettel adta át az általa írt könyveket az iskola könyvtárának, vagy ha csak átutazott a városban, akkor is megállt egy kis időre, hogy ismerőseit, barátait és kollégáit köszöntse. Ezek az ismerősök, kollégák és barátok pedig István esetében is, mint minden Primus Inter Pares-díj átadásokor, laudációkkal készültek.

Az első laudációt az intézmény pedagógusa, Gabnai Edit mondta el, ismertetve az ünnepelt részletes életútját, elnyert elismeréseit, egészen gyermekkoráig visszaugorva az időben.  Kiderült például, hogy első dolgozatát a csorvási héricsekről és a nagytatársánci ősgyepről írta, de felidézték diplomaszerzését, vagy az 1978-as évet is, amikor doktorált, majd a biológiatudományok kandidátusa lett a szakterülete.

Ezt követően a Táncsics Mihály Gimnázium, egyben a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, Major Lénárd adott elé zenés produkciót, a következő laudáció pedig egy gyermekkori jó baráttól, a szintén Primus-díjas Bán Sándortól érkezett, aki régi, kedves történeteket idézett fel.

Utána szintén egy Primus-díjas személy, dr. Szabó Mihály, István testvére mondta el köszöntő gondolatait, ezzel pedig az a különleges helyzet állt elő, hogy a Szabó-testvérek első testvérpárként kerültek fel a gimnázium dícsőségfalára és nyerték el az elismerést. Olajos Szandra, a gimnázium tanulója Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét szavalta el, majd Orosháza díszpolgára, Koszorús Oszkár olvasta fel az ünnepélyes pillanatok előtt a Vinculum Közhasznú Egyesület határozatát.

Az esemény zárásaként dr. Szabó István portréját is elhelyezték az iskola dicsőségfalán, majd az ünnepelt is szólt néhány szót a közönséghez, köszönetet mondott nekik és felidézte hosszú életpályájának legboldogabb pillanatait.

– Nagyon megtisztelő számomra, hogy az alma mater ilyen elismerésre engem is alkalmasnak tartott. Mindig is sokat jelentett, amit a Táncsics Mihály Gimnáziumtól, egykori tanáraimtól és oktatóimtól kaptam, a családi adományokat kiegészítő üzenetként tekintettel rá. Igyekeztem mindig is tartani a kapcsolatot, annak ellenére is, hogy már 1968-ban Keszthelyre kerültem és ott is maradtam dolgozni, ott is alapítottam családot. Sokfelé vezetett az utam a világban és hazánkban is, de nem felejtettem el, hogy honnan indultam és mit köszönhetek a diákéveimnek – nyilatkozta honlapunknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.