- hirdetés -

Még az előző tanév során indította útjára a Szakmák Utcája nevű kezdeményezését a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium. Akkor nagy sikere volt a rendezvénynek, ezért tavaly szeptemberben ismét megtartották, most pedig április 20-án mentek ki az Árpád-kertbe és mutatták be szakmáikat, képzési lehetőségeiket az arra járóknak.

Tavaly tavasszal rendezte meg először Szakmák Utcája nevű rendezvényét a Kossuth iskola, amikor minden iskolát megkértek arra, hogy bemutassa felépítését, sajátosságait, képzési lehetőségeit. Ők akkor úgy gondolták, hogy a szakmákról nem írni kell, a szakmákat be kell mutatni, így indult útjára a kezdeményezés. A visszajelzések és a látogatottság alapján sikeresnek bizonyult, így tavaly szeptemberben megismételték, április 20-án pedig ismét az Árpád-kertben mutatkoztak be.

– Gyakorlatilag a teljes palettájával képviseli magát az iskolánk, mind az oktatóink, mind a diákjaink segítségével igyekszünk bemutatni a képzési lehetőségeinket az erre járóknak, de jelen van a Készenléti Rendőrség is. Örülünk annak, hogy ebben a körben is meg tudjuk mutatni azt, hogy a Kossuth iskola mit tud nyújtani a városnak, igyekszünk olyan szakmákat kínálni a nálunk tanuló gyerekeknek, amivel el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon vagy a városi cégeknél – ismertette a részleteket az intézmény igazgatója, Pörneki Attila.

A Készenléti Rendőrség mellett bemutatkoztak a gépész, kőműves, festő vagy éppen a vendéglátós szakmák képviselői, de robotika bemutatók is színesítették a programot. Az óvodásoktól egészen az idősebb korosztályig sokan álltak meg kíváncsian és vették szemügyre a standokat, bemutatókat vagy kérdezték meg a diákokat és az oktatókat a bemutatott szakmák tudnivalóiról.

Az igazgató hozzátette, ebben a tanévben már nem lesz bemutató rendezvényük, de mivel tavaly is nagy sikere volt a Szakmák Utcájának és csütörtökön is népszerű programnak számított, szeretnék már idén ősszel újra megszervezni.
– Ezen kívül természetesen a következő tanév során is várjuk majd a szakmák iránt érdeklődőket a nyílt napjainkra is, amiket már az iskola falain belül rendezünk – tette hozzá Pörneki Attila.

Mrena János a vendéglátás jellegzetességeit mutatta be tanítványaival az érdeklődőknek.
– Mostanában hiány van ebben a szakmában, ugyanakkor népszerűnek számít a gyerekek körében és próbáljuk is őket erre az útra ösztökélni. Szerencsére sokan jelentkeznek, jelentkeztek az elmúlt évek során erre a képzésre, a pincér és a szakács szakma is jó lehetőségeket kínál. Én ugyan már csak oktatom, de amikor benne voltam, szerettem a vendégekkel kommunikálni. Kicsit pörgősebb életet biztosít, úgyhogy amelyik gyerek megtalálja benne a helyét, ő biztosan szeretni fogja a szakmáját – foglalta össze.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.