- hirdetés -

Az előző tanév során indította útjára Szakmák Utcája nevű kezdeményezését a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium. Akkor nagy sikere volt a rendezvénynek, így szeptember 22-én ismét bemutatták az Árpád-kertben szakmáikat és képzési lehetőségeiket az érdeklődő diákoknak, járókelőknek.

Idén tavasszal, az Orosháza Hét kapcsán rendezte meg először Szakmák Utcája nevű rendezvényét a Kossuth-iskola, amikor minden iskolát megkértek arra, hogy bemutassa felépítését, sajátosságait, képzési lehetőségeit.

– Mi akkor úgy gondoltuk, hogy a szakmákról nem írni kell, a szakmákat meg kell mutatni, így indult útjára ez a kezdeményezés. A visszajelzések és a látogatottság alapján sikeresnek bizonyult, ezért is jött az ötlet, hogy most szeptemberben megismételjük a Szakmák Utcáját. Elsősorban az általános iskolás felső tagozatos diákoknak, főleg az idén nyolcadik osztályos gyerekeknek szerettünk volna bemutatkozni, hogy ők is meg tudják nézni, mit kínál az intézményünk Orosházán – nyilatkozta az iskola igazgatója, Pörneki Attila.

Elmondta, hogy a paletta nagyon szélesnek számít mind a technikumi, mind a szakiskolai képzés terén, ebből pedig igyekeztek a lehető legtöbb dolgot megmutatni az érdeklődőknek és járókelőknek az Árpád-kertben. A technikumban sokan választják a gépészeti, a szépészeti, valamint a rendészeti és közszolgálati ágazatokat, de indítanak közszolgálati technikus, szakács szaktechnikus, vendéglátós és fodrász szakmákat is.

– Ki szeretném emelni a gépgyártás-technológiai technikus szakmánkat. Ugyanis, akik nálunk végeznek vagy szereznek technikusi vizsgát, azoknak kreditbeszámítási lehetőségük van a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A szakképző iskolai részén gépész, CNC-forgácsoló, hegesztő, asztalos, kereskedő, festőmázoló vagy éppen kőműves szakmákkal várjuk a leendő középiskolásokat, ezek ráadásul olyan hiányszakmák, melyek a mai világban is keresettek – tette hozzá az igazgató.

Hozzátette, hogy a felnőttek oktatásában két csoportot is el tudtak indítani, ezek közül az egyik a villanyszerelő szakma. Azok a diákok, akik szakmát szeretnének tanulni, de még nem tudták eldönteni, hogy melyiket, egy orientációs évfolyamra iratkozhatnak be. Ez egy eltérő napirenddel rendelkező, kompetenciafejlesztő osztály, melynek képzése az adott egy év alatt arról szól, hogy megismertessék velük a szakmákat és el tudják dönteni, hogy végül merre szeretnének továbbtanulni.

Az új szakképzési rendszerben fontos és kiemelt szerepet kap az ösztöndíj lehetősége, mind a technikumi, mind a szakiskolai osztályokban. A 9-10. évfolyamon ez egy alapösszeget jelent, a 11. évfolyamtól kezdve pedig eredmény alapján lehet ösztöndíjat kapni. Amikor végeznek a diákok, egyszeri pályakezdési támogatást kapnak az induláshoz. Jövőre az esti tagozaton azoknak a diákoknak indítják el az érettségire való felkészítését, akik szakmai bizonyítvánnyal rendelkeznek. A Szakmák Utcájával még nem ért véget a bemutató programok sorozata, október 13-án lesz az intézmény nyílt napja, ahova szintén várják a szakmák, a képzés iránt érdeklődő nyolcadikosokat.

A rendezvényen a vendéglátás, a szakács szakma szépségeit mutatta be az arra járóknak Magony Noel és Csörnyei Hunor. – Nagyon tetszik mindkettőnknek, hogy mennyi kreativitást bele lehet vinni az ételek világába, színvonalasnak találjuk ezt a képzést és az sem volt utolsó szempont egyikünk esetében sem, hogy már kisgyerekként is szívesen sütöttünk-főztünk a családtagjainkkal közösen – mesélték. A vendéglátás mellett is mindenki megtalálhatta az őt legjobban érdeklő tevékenységet, többek között robotokkal vagy éppen fegyverbemutatóval várták az Árpád-kertnél sétálókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.