- hirdetés -

Február 23-án tartotta meg első 2023-as ülését az Orosházi Oktatási Kerekasztal, ezúttal megszokott helyszínén, a Petőfi Művelődési Központ Bubik-termében. Az eseményen az általános iskolák bemutatták képzési kínálatukat, de megtárgyalták többek között a Világnyelv+ Programot, az Orosháza Hetet és a Ballagók Fasorát is.

Ismét összeült az Oktatási Kerekasztal, ezúttal február 23-án találkoztak az oktatási intézmények és az ifjúság képviselői. Az eseményen részt vett Dávid Zoltán polgármester is, aki megköszönte Orosháza ifjúsági referensének, Magonyné Urbán Zsuzsannának a munkáját, egyben sok sikert kívánt utódjának, Simon Petrának is. Ezt követően az Oktatási Kerekasztal elnöke, Bojtor István és a szervezet titkára, dr. Blahó János ismertették a csütörtöki ülés napirendi pontjait.

Közeledik az általános iskolai beiratkozások időszaka, így a napirendi pontok között kiemelt szerepet kapott a jelen lévő intézmények képviselőinek bemutatója, mely során 5-5 percben ismertették az adott iskola képzési kínálatát, azokat a lehetőségeket, melyekkel a leendő elsősöket várják a következő, 2023/2024-es tanévtől. Szintén fontos szerepet kapott az esemény során az Orosháza Hét egyeztetése, ami a településalapítási ünnepségsorozattal kapcsolódik össze.

Ismét a Petőfi Művelődési Központ volt a helyszín (Fotó: Horváth Bence)

– Ezen a héten az iskolák nagyon aktívak szoktak lenni, saját programokat szerveznek és adnak elő az érdeklődőknek, ezt a programhete fogjuk most véglegesíteni. Szintén nem elhanyagolható a napirendi pontok között a Világnyelv+ Program, amiről a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, Árusné Erős Krisztina tart tájékoztatót, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat is bemutatkozik nekünk, az ő lehetőségeiket és szerepvállalásukat dr. Abonyi Lajos, a szervezet első elnöke ismerteti – árulta el a részleteket Bojtor István.

Dr. Abonyi Lajos elmondta, hogy az áprilisi időszak a településalapítási ünnepségsorozat mellett tele lesz olyan programokkal is, ami a nemzetiségi önkormányzat munkájához kapcsolódik. Ilyen lesz április 17-én a Wunderbar Fesztivál, aminek a megnyitóját a Táncsics Mihály Gimnáziumban rendezik majd, míg másnap a svájci nagykövetet köszöntik Orosházán és tartják meg a már nagy hagyományokra visszatekintő Német Nyelvi Hét, jelen esetben Svájci Hét megnyitóját.

Több napirendi pontot is megtárgyaltak, valamint megköszönték Magonyné Urbán Zsuzsanna munkáját, egyben köszöntötték utódját, Simon Petrát is (Fotó: Horváth Bence)

– Április 24-én lesz a Harruckern emléktábla koszorúzása, ami szintén egy hagyományos program a nemzetiségi önkormányzat életében. Ezen kívül elindult az Országos Német Nemzetiségi Önkormányzat felhívása, amivel egy megemlékező sorozatot indítanak el, diákok, önkormányzatok és magánszemélyek bevonásával. Ennek a programnak Vándorkulcs a neve és szeretnénk, ha ezt a Vándorkulcsot már a Wunderbar Fesztivál megnyitóján fogadhatnánk az eleki nemzetiségi önkormányzattal közösen – sorolta dr. Abonyi Lajos.

Egy tavaly elindult programnak, a Ballagók Fasorának a folytatásáról, a helyszínről, a költségekről és az előkészítési munkálatairól is tárgyaltak (maga az ültetés a tervek szerint márciusban lesz), az Oktatási Kerekasztal elnöke pedig az ülés végén a város költségvetésének előkészítéséről és tartalmáról beszélt a jelenlévőknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.