- hirdetés -

Kedd délelőtt nem a szokásos tanítás zajlott a Székács József Általános Iskola és Gimnázium dísztermében. Az Orosháza hét keretében rendeztek kiállítás megnyitót és egy történelmi előadást Orosháza harangjairól.

Évek óta jól és eredményesen működik az iskolában a tehetségműhely. A felső tagozatos diákok alkotnak és ezen alkotások legjobbjait állították ki a „Makro – és mikrovilág csodái” címmel. A megnyitón Celuskáné Csepregi Alícia tanárnő beszélt a tehetségműhelyben folyó munkáról. Egy zenés, kis filmösszeállítással mutatta be tevékenységüket, illetve azt a flow-állapotot, mely az alkotás folyamatában jellemzi a tehetségműhely diákjait. A különböző technikával – akvarell, tempera, viaszos festés, folyatott színkeverés – készült műalkotásokat az iskola dísztermében tekinthetik meg a tanulók.

A Székács bővelkedik tehetséges, kiemelkedőt alkotó diákokban. Egyikük, a tavaly érettségizett Csizmadia Laura tért vissza a régi alma materbe, hogy az Orosháza hét keretében tartson előadást Orosháza három harangjáról. Az ifjú előadó az előadás előtt elmondta, úgy érzi, hazajött.

– Ide jártam óvodába, általánosba és gimibe is, édesanyám itt tanít, az öcsém is az iskola tanulója, szóval tulajdonképpen hazajöttem. Maga az előadás, Orosháza három harangjáról, még régebben, a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciájára készült pályamunka, melyet a verseny második fordulójában egy prezentációval kellett előadni. Most az Orosháza hét alkalmából kértek fel, mint öregdiákot, hogy adjam elő újra -mondta el Laura az előadás előtt.

Rendkívül érdekes előadást hallhattak a jelenlevők Csizmadia Laurától (Fotó: Horváth Bence)

A témát adó három harang közül az első természetesen a zombai ősök által magukkal hozott harang, amely városunk történelmének egyik meghatározó tárgya. A haranggal kapcsolatban az előadó beszélt Orosháza történetéről, a település alapításáról. A másik harang ennek, a Zombáról hozott harangnak a másolata, melyet a Történelmi Emlékparkban láthatunk. Szó került az előadásban az emlékpark történetéről is, melyet ugyancsak egy Orosháza hét keretében adtak át, a település alapítás 250. évfordulóján.

– A szívemhez nagyon közel áll a harmadik említett harang, az iskolánk harangja, mely fontos szerepet játszik az iskola életében. Ezt 2006-ban – amikor megkapta az iskola – minden áhítatkor megszólaltatták. Mostanság bálokon, szalagavatókon, ballagáson, nagy nemzeti ünnepeinken szólal meg. Nem feltétlenül imára hív a hangja, hanem gyülekezésre, hogy együtt legyünk, éljük át az együttlét nagyszerű érzését. Ezzel az intézmény minden diákjának szívében kellemes érzéseket kelt ennek a harangnak a hangja – avat be Csizmadia Laura.

A Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium Orosháza heti rendezvényei a városismereti sétákkal folytatódnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.