- hirdetés -

Véget ért a téli időszak, tavasszal pedig egyre többen pattannak ismét motorra. A biztonságos közlekedés érdekében azonban számukra is megvannak azok a szabályok, melyeket feltétlenül be kell tartaniuk. Ezeknek jártunk utána Kis Rozália rendőr százados segítségével.

Áprilisban már megszokott, hogy a téli időszakot követően egyre több motoros szeli városon belül és városon kívül is az utakat. Számukra is megvannak azonban a szabályok, melyek betartásával csökkenthetik a balesetveszély kockázatát. Nagyon fontos a tavaszi elindulás előtt a motoros felkészültsége és a jármű műszaki állapotának ellenőrzése.

– Vasárnap az orosházi piactéren egy motoros vezetéstechnikai tréninget is tartottak, ahol lehetőségük volt a motorosoknak a téli időszak során talán már berozsdásodott mozdulataikat gyakorolni, a kikerülést, az elindulást, a fékezést. Volt libikóka, mérleghinta, amivel most ugye nem a gyerekek játszottak, hanem a motorosoknak kellett rajtuk átmenni és az egyensúlyukat megtartani – árulta el Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója.

Fontos a megfelelő ruházat és a motor megfelelő műszaki állapota (Fotó: Horváth Bence)

Hozzátette, fontos, hogy ezeket a kormánymozdulatokat begyakorolják, mielőtt kimennek egy hosszabb túrára, akár utassal a hátuk mögött. A közúti közlekedés során előforduló, előttük történő baleseti források, szabályszegések esetén ugyanis nekik két kerékkel kell azonnal reagálniuk, úgy hogy saját magukra, utasukra és motorjukra is vigyázzanak.

Elengedhetetlen kellék még a felkészültség terén a motoros ruházat.
– Rövidnadrágban, papuccsal a lábunkon nem szabad motorra ülni. Protektorral, térdvédővel, könyökvédővel ellátott motoros ruházatban közlekedhetnek, ami védi a testüket egy ütközésnél. Fontosak a fényvisszaverő színek a jobb láthatóság érdekében mind a ruházaton, mind a bukósisakon. A bukósisak külön pont, a jogszabály is előírja, kötelező mind a motorosnak, mind a háta mögött lévő utasnak áll alatt becsatolt sisakkal motorozni – sorolta.

A motorosoknak ilyenkor nem árt felidézni a korábban megszokott mozdulatokat (Fotó: Horváth Bence)

Elmondta, hogy a motoros felkészültsége mellett legalább olyan fontos pont a motor megfelelő műszaki állapota. A téli időszak során, amikor a garázsban áll a motor, sem árt leellenőrizni a világító-, jelző berendezéseket, az akkumulátort. A fékek elporosodását is érdemes megnézni, javítani, emellett fontos a rugós és teleszkópos alkatrészek felújítása, hogy a közlekedési baleseteket megelőzhessék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.