- hirdetés -

Rendhagyó irodalomóra helyszíne volt április 12-én a Táncsics Mihály Gimnázium. Tóth Péter Lóránt egykori tanár és versvándor érkezett az iskolába, hogy a költészet napja után Petőfi Sándor és Arany János barátságáról tartson előadást a diákoknak.

Kezdésként mondott szavalatával rögtön felhívta magára a diákok figyelmét Tóth Péter Lóránt. A sorok között előrehaladva verselt, a gyerekek és a tanárok érdeklődve figyelték. A versvándor már másodjára érkezett a gimnázium falai közé, először Radnóti Miklósról szólt előadása, április 12-én pedig Petőfi Sándor és Arany János barátsága volt a középpontban.

– Az előadás címe „Toldi írójához elküldöm lelkemet. Képek Petőfi Sándor és Arany János barátságából”. A rendelkezésre álló 60 percben megpróbálom megmutatni a diákok azt a szűk két évet, amikor két fantasztikus ember találkozott. Hoztam Petőfi és Arany verseket, levelezéseket és történeteket egyaránt – mondta Tóth Péter Lóránt. – Nagy öröm számomra, hogy újra itt lehetek Orosházán. Fontos, hogy a mai fiatalok is ismerjék a magyar költészetet. Egyrészt a versek olvasása ad az embernek egy önismeretet, iránytűt az élet útvesztőjében, másrészt pedig a 21. században akkor tudunk előrehaladni, ha ismerjük a múltunkat, ezeket a költőket – hangsúlyozta a versvándor.

Tóth Péter Lóránt előadásaival már nyolc éve járja a Kárpát-medencét. Véleménye szerint a mai diákok befogadóak, valamint szükségük is van a versekre ebben a rohanó világban. Előadása elején humorral és saját történetekkel nyerte meg a közönséget, majd versekkel, történetekkel mutatta be a két költő barátságát a fiataloknak. Küldetése, hogy a magyar költészetet népszerűsítse sikeresnek bizonyult, az évek során rengeteg díjat kapott törekvéseiért, köztük a Magyar Kultúra Lovagja címet.

– Hogy ki mit visz magával az előadás után nem tudom. Vannak persze olyan visszajelzések, hogy miután elmentem az iskolából megnőtt a József Attila kötetek kölcsönzésének száma, vagy ismeretlenül rámírt egy szülő, hogy mi történt az iskolában, mert a gyermeke a régi korok iránt érdeklődik. Én igazából csak abban bízom, hogy a 60 perc után kicsit más emberként indul el mindenki – zárta gondolatait Tóth Péter Lóránt.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.