- hirdetés -

A költészet napján Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából új 200 forintos pénzérmével is készült a Magyar Nemzeti Bank. Ezen túl egy különlegesen nagy méretű 30.000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7.500 Ft-os címletű színesfém változatát is megjelentette, tisztelegve a költő munkássága előtt.

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából az MNB a 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát, valamint különlegesen nagy méretű 30.000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7.500 Ft-os címletű színesfém változatát bocsátja ki – számolt be róla az MNB.

A 200 forintos forgalmi érme történetében most először jelenik meg emlékváltozat. A közleményből kiderül, hogy a különleges pénzérmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjának rasztertechnikával megjelenített modern ábrázolása látható.

A gyöngysorszegélyen belül, bal oldalon fent, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobb oldalon lent, vízszintesen a „2023” verési évszám olvasható. A portréábrázolástól balra, lent a Petőfi Sándor-emlékév hivatalos logójának – a védjegyoltalomra utaló jelzés nélküli – ábrázolása látható.

A bicentenárium alkalmából megjelenő 200 forintos forgalmi érme emlékváltozata 1 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez.

Az 1 milliós keretből 12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg 2023. április 12-től a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül. Gyűjtői termékként, 40 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 200 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat.

Tekintettel az évforduló jelentőségére, az MNB „Petőfi Sándor és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc” megnevezéssel 30.000 Ft névértékű ezüst és 7.500 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát különlegesen nagy méretben. Az emlékérmék a bicentenárium mellett az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc kirobbanásának 175. évfordulójára is felhívják a figyelmet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.