- hirdetés -

Kiskőrösről, Petőfi Sándor szülőházától indult útnak Tóth Péter Lóránt versvándor október 17-én. A Magyar Kultúra Lovagja címmel rendelkező tanár a két költő, Arany és Petőfi barátsága előtt tisztelegve, az akkori kornak megfelelő járművekkel szeretne eljutni egészen Nagyszalontáig. Mindezzel egy szép lezárást adva a Petőfi 200 emlékévnek.

Óriási utat jár be a modern kor járművei nélkül Tóth Péter Lóránt. A versvándor október 17-i indulása után pénteken, október 20-án érkezett meg Békés vármegyébe, ahol elsőként Nagyszénáson tartott előadást Petőfi Sándor és Arany János barátságáról.

– Diákok és felnőttek nagyon nagy várakozással fogadtak és vártak Szénáson. Komolyan mondom, ritka már az ilyen szintű érdeklődés, szervezés és nyitottság, mint amit itt tapasztaltam. Igaz, nem vagyok ismeretlen ebben a megyében sem, a verseket már sokfelé eljuttattam a megyei könyvtár jóvoltából és külön öröm, hogy a kisebb településeken ilyen az előadásaim iránt a fogadtatás és igen jók a visszajelzések, az embereknek tetszenek ezek az irodalmi programok – nyilatkozta a Békés Vármegyei Hírlapnak a versvándor.

A nagyszénási előadásra a Táncsics Mihály Gimnázium tanulói és tanárai is ellátogattak (Fotó: Tüskés Tibor)

Tóth Péter Lóránt Nagyszénás után lovaskocsival folytatta útját egészen Kondorosig, majd Mezőberényt elérve csónakba száll, onnan evez le a Körösön egészen Dobozig, ahonnan már nem sok választja majd el a határátlépéstől. Az Arany és Petőfi barátsága előtt tisztelgő 240 kilométeres utat hét nap alatt kívánja teljesíteni a versvándor.

Kiemelt kép: Tüskés Tibor

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.