- hirdetés -

Arany János és Petőfi Sándor barátságát bemutató előadást szervezett a Petőfi Művelődési Központ április 13-án. Elek Ferenc és Hajdú Steve könnyed hangvételű felolvasása elnyerte az orosházi közönség, köztük sok fiatal tetszését is.

Ha van legendás barátság a magyar irodalomban, akkor Arany János és Petőfi Sándor barátsága az volt. Ezt a kapcsolatot nem mindennapi formában dolgozták fel, a két költő levelezéséből olvastak fel. Hajdu Steve bevezetőjénél már sejthető volt, hogy egy könnyed, humoros este vár a közönségre, ami akkor vált biztossá, mikor elindult a különböző képek vetítése a háttérben. Többek között olyan korabeli fotókon jelent meg a két magyar költő, amelyet szinte biztosan nem látott a közönség. Az egyik felvételen például a Nemzeti Dal írója egy fehér atlétában pózolt a kamerának. Érdekes kiegészítése volt Hajdu Steve (Petőfi) és Elek Ferenc (Arany) színes előadásának. A képek megmutatták, hogy így is meg lehet közelíteni a magyar irodalmat, mindeközben méltó emléket állíthatunk két ilyen kimagasló alaknak.

Elek Ferenc és Hajdu Steve (Fotó: Horváth Bence)

A nézők között szép számmal ültek fiatalok is. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a két színészt az előadás előtt, hogyan lehet megszerettetni – főként a fiatalabb generációval – a szépirodalmat. Elek Ferenc és Hajdu Steve is hasonló gondolatokat fogalmazott meg.

– A nyelv szeretetét kell megtanítani, szerintem ez a legfontosabb – hangsúlyozta Elek Ferenc. – Nem biztos, hogy magvas költeményekkel, költőkkel kell kezdeni, lehet akár mai pop előadókkal is. A lényeg, hogy jusson el a gyerekekhez, hogy a szerzőnek volt valamilyen szándéka, közölni valója. Én biztosan innen indulnék ki, majd később rátérnék más költeményekre, ahol rámutathatunk az összefüggésekre, hogy lényegében ugyanarról beszélnek, csak más nyelven – tette hozzá.

– Olyan mai slágereket olvastatnék velük, amelyek közel állnak hozzájuk, majd ezeket elemezni versként. Nem biztos, hogy Beton.Hofi vagy Krúbi szövegeire gondolok, hanem például egy Szabó Balázs és bandájára. Olyan régebbi dalköltőkkel ismertetném meg a fiatalokat, mint például Bereményi Géza, mert a zseniális dalszövegeikhez mind József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor és Arany János műveiből inspirálódtak – egészítette ki kollégáját Hajdu Steve.

Fotó: Horváth Bence

Petőfi Sándorról és Arany Jánosról is mindketten úgy nyilatkoztak, hogy abszolút a magyar irodalom csúcsához tartoznak. Amikor arról kérdeztük őket, amit mindenképp el kell olvasnia a fiataloknak, akkor egy-egy Petőfi verssel válaszoltak.

– A Reszket a bokor! Most is kirázott a hideg, ahogy kimondom. Ez a költeményt, ha elolvassuk és elemezzük, akkor kiderül, milyen huncut, buja, fűtött vers, amitől lehet rögtön megjön a gyerekek kedve az olvasáshoz – mondta mosolyogva a Jászai Mari-díjas színész.

Fotó: Horváth Bence

– Percenként változik, hogy mit ajánlanék a fiataloknak. Ha arról lenne szó, hogyan élje az életét, akkor Petőfinek egy kevésbé ismert művét javasolnám, amely így kezdődik, hogy: “Mikor térsz már az eszedre, te Sándor? Tivornya éjjeled és napod; Az istenért! hisz az ördög elvisz, Ha még soká így folytatod” – idézett a Javulási szándék című műből.

A felolvasóest is egyike volt annak a közösségépítő eseménynek, amellyel Petőfi Művelődési Központ a híres magyar költő születésének 200. évfordulója alkalmából készült. Ennek a jegyében szavalt egyszerre több mint háromszáz orosházi diák, illetve regionális versmondó versenyt is szervezett a művelődési központ.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.