- hirdetés -

A napokban érkezett haza a Vörösmarty iskola 17 fős küldöttsége Görögországból, ahol a Culture is Our Common Treasure c. Erasmus+ projektjük soron következő programján vettek részt portugál, olasz és görög partnereik társaságában. A találkozó célja volt az időrendi sorrendben következő feladatok elvégzése, a partneriskola művészeti oktatásban bevezetett jó gyakorlatainak megismerése.

Szalók József pedagógus elmondta, a közel ezer kilométeres buszos utazás során csodás tájakban gyönyörködhettek. A nulladik napon Szófiáig jutottak, és egy rövid városnéző túra során ismerkedtek meg a bolgár város látnivalóival. Útjukat folytatva másnap érkeztek meg a partnervárosba, Drámába, mely Thesszalonikitől 150 km-re fekvő, festői központtal rendelkező, hangulatos kis görög város. A település legszebb része a gyönyörű Agia Varvara forrásokat öleli körül.

A hivatalos találkozó hétfőn indult, amikor is a csoportok prezentációkban mutatták be iskolájukat és városukat, ahonnan érkeztek, valamint elhelyezték a saját országukra jellemző tárgyakat, alkotásokat a görög kincsesládikában. A következő napokban volt több workshop: képeket festettek, árnyékszínházi produkciót tekintettek meg, táncokat tanultak és tanítottak, zeneiskolában jártak, a Drama Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alkotásai közül néztek meg párat.

– A szakmai program mellett jutott idő a környék megismerésére. A vendéglátó városban közös séta során mutatták be a település épületeit, csodálatos parkját, a helyi múzeumban pedig régészeti leleteken keresztül ismerkedhettünk meg a városka történetével. A tágabb környék megismerésére is sor került. Jártunk Lydiában, ahol a monda szerint Pál apostol megkeresztelte az első nőt Európában, az itt található apátságban. Filippiben egy régészeti területen megnéztük a romokat, majd az Alistrati barlang cseppköveit is megcsodálhattuk. A Trák tenger partján fekvő kikötővárosba Kavalába és Vrasnába is elutaztunk – részletezte Szalók József. A pedagógus hozzátette, a hazavezető úton Belgrádban még megálltak, hogy megnézzék a nándorfehérvári várat. Nagyon tartalmas, szép kiránduláson vehettek részt, bizonyára mindenki szívesen emlékezik majd vissza ezekre a napokra.

A program orosházi találkozóval folytatódik, ugyanis az utolsó találkozó városunkban lesz májusban, amikor a korbábban említett csoportok érkeznek, hogy befejezzék a pályázatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.