- hirdetés -

Több mint ötven éve javítja a lábbeliket a város mostanra egyetlen cipészmestere, Győri András. Az immár hetvenegy éves mester munkája mellett aktív tagja Szentetornya közösségi életének is.

Mint cipész tanuló Orosházán a 612. sz. szakmunkásképzőben végzett, 1970-ben tett szakmunkásvizsgát. Pályakezdőként munkahelyén többek között katonai tiszti csizmákat készített, valamint krokodilbőr és más, egzotikus alapanyagú cipőket.

E munkákkal nagy tapasztalatot szerzett, és ráébredt arra is, hogy nem hagyhatja abba tanulmányait, így önálló felkészülés után 1976-ban mestervizsgát tett. Empatikus, mások iránt figyelmes emberként szeretett volna segíteni a betegeken, ezért aztán kitanulta az ortopédiai lábbeli készítésének fortélyait. Győri András a régóta folytatott munkálatok – úgy, mint talpalás, sarkalás, béléscsere, fényezés – mellett egy nemes célt is kitűzött maga elé. Jelentkezett és sikeresen szerepelt munkájával „A szegedi papucs újragondolása” című pályázaton.

Egy remekbe készült szegedi papucs (Fotó: Horváth Bence)

A mai napig szolgálja Orosháza polgárait. Munka szerencsére mindig akad, annak ellenére, hogy a cipész szakma kihalófélben van, még ma is sokan bízzák lábbelijük javítását szakemberre. Házuk kapuján bárki szögre akaszthatja javításra váró cipőjét, névvel, telefonszámmal, s e szögeken rendre lógnak a lábbelik.

Kiváló munkája elismeréseképp 2018-ban Thék Endre-díjjal tüntették ki. András több éve segíti a MECE munkáját. Kapál, takarít, pakol, mikor mire van szükség. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy ha az élet úgy hozza, még színpadra is lép, mint tette ezt már például a MECE farsangi báljain.

Szabadidejében, mostanság egy, a szakmájába vágó meglepetés elkészítésén dolgozik, de ez még egyelőre a titok kategóriába tartozik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.