- hirdetés -

148 csapat közül jutottak be a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium 12.B osztályának tanulói a döntő 10 legjobbja közé a 22. Dr. Sille István Országos Középiskolai Illemtani Csapatverseny online fordulója során. Így lehetőséget kaptak a győri versenyen élőben is bebizonyítani, hogy az ország 30 legillemtudóbb diákja között is megállják a helyüket az illem és a protokoll terén.

Először is ugorjunk vissza a kezdetekhez! A lányok 3 évvel ezelőtt vállalták először, hogy beneveznek és részt vesznek a verseny online fordulóján, ahol sok értékes tudást és tapasztalatot szereztek. Ezt követően 2022-ben gyarapították tovább az itt szerzett tapasztalataikat, idén pedig úgy érezték, hogy a versenykiírási feltételek miatt még egyszer utoljára belevágnak. Az eddig meglévő illemtani alapokat bővítették tovább. Meglepetésükre a döntőbe jutottak, ahol előzetesként házi feladatot is kaptak.

Ennek a lényege az volt, hogy készítsenek egy 3 perces bemutatkozó előadást, melynek keretében bemutatják a csapat tagjait, felkészítő tanárukat, iskolájukat. A bemutatkozást helyezzék el egy általuk kiválasztott korba, stílusba. Ők az 1800-as évek végi Orosháza, mint a „legnagyobb magyar falu’ tanulóiként jelentek meg. Az akkori korstílusnak megfelelő szövegezéssel történt a bemutatkozás, valamint a végén a zsűrinek is adtak ajándékként orosházi csíramálét és banánkalácsot, melyet örömmel teli meglepetéssel fogadtak.

Úton a döntőbe az iskola támogatásával Budapesten, a Magyar Zene Házában volt lehetőségük meghallgatni a város Kodály Zoltán Gyermekkórusának műsorát a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon.

A szóbeli döntő minden csapat számára bemutatkozással kezdődött. A Kahoot játékban általános illemtani igaz-hamis állítások eldöntésében a második legjobb eredményt érték el. Ez a sikeres kezdet energiát adott a lányoknak a többi feladat megoldásához. Volt illemlánc csapatpáronként-témánként, virágcsokrok alkalomhoz rendelése, fotórsorozatokról virágok felismerése-megnevezése, színész által előadott jelenetből kellett leírni az apró vagy durva illemhibákat. Majd a csapattagok egyidőben, de különböző feladatokat kaptak: nyakkendőkötés, szalvétahajtogatás, terítési hibák felismerése-leírása.

A rövid szünetet követően néptánc felismerő feladat következett, melyet a nehézsége miatt külön értékelt a zsűri, ezt pedig a licitáló feladat követte. Pénzért lehetett megvenni a 30 állítás közül, ami igaz volt azt, ami igaz volt és 1 pont is járt érte. Ellenben ha hamisra tettek, akkor elveszítették a pénzüket és pont sem járt érte. Az Activityben illemtani mondatot kellett lerajzolni és maximum 1,5 perc alatt kitalálni. A legnehezebb feladatokat a verseny vége tartogatta számukra.

Ezek közé tartozott a hungarikumok felismerése és pontos megnevezése képekről, de kakukktojásokkal nehezítve. Ezen kívül több ország vaktérképét, zászlóját kellett beazonosítani, melyhez a himnuszaik elhangzási sorrendjét kellett beírni. A lányok elfáradva, de nagy izgalommal várták az eredményhirdetést. Ahogy haladt előre a helyezettek kihívása, úgy nőtt bennük a feszültség. Mivel negyedikként se őket szólították, már biztosak lehettek benne, hogy dobogós helyen zárnak.

– Hatalmas és megtisztelő, hogy a nevezett 148 csapatból iskolánk 3 fős csapata az előkelő 3. helyen végzett, mellyel egy életre szóló élményt szereztek és illemtani tudásukban is kiemelkednek kortársaik közül. A csapat tagjai köszönik az iskolának az utazásokhoz nyújtott támogatást, a felkészítést segítő szakmai tanárok önzetlenségét, tanácsait, a vendéglátósoktól kapott ellátást, a kölcsönkapott korhű ruhákat. A versenykiíró iskola (Győri SZC Pállfy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum igazgatójának, oktatóinak, diákjainak vendégszeretetéért, a zsűri kedvességéért, a lebonyolítás precíz kivitelezéséért, jó hangulatú lebonyolításáért is nagyon hálásak vagyunk. Külön köszönet jár Grábits Máriának, a verseny egyik főszervezőjének a kedd esti idegenvezetésért az Óvárosban és a Kossuth Zsuzsanna Leánykollégium vezetőjének a szállásért és ellátásért – írta tájékoztatójában az iskola.

A csapat tagjai Darvasi Lotte, Darvasi Diána és Megyesi Tímea voltak, felkészítő tanáruk pedig Jakóné Varga Erika.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.