- hirdetés -

„Kedves Gyerekek! József Attila biztos örömmel látna titeket, a sok kedves és izguló gyermeket, akik a mai kifordult világban, a divatos irányzatokkal ellentétben a versek szeretetét nem tagadjátok meg.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte Víghné Pintér Lilla a József Attila Szavalóversenyre érkezett diákokat. Nagy volt-e a tét? A Covid óta talán egyre több ehhez hasonló versenyen hangsúlyozzák a szervezők és a zsűritagok, hogy tényleg, de tényleg nem az eredmény számít, hanem a versekkel való találkozás, és a szavalatokban való gyönyörködés.

A város és a környező települések iskoláinak diákjait várták április 5-én a Petőfi Művelődési Központ Bubik termébe, a költészet napja tiszteletére rendezett versenyre, ahol valóban a versek iránti szeretet és tisztelet kifejezése volt a legfontosabb küldetés. Több mint 60 éve folyamatosan, vagyis 1960 óta minden évben megrendezte névadója tiszteletére ezt a szavalóversenyt az egykori József Attila Általános Iskola, a mai Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. A Covid alatt elhallgattak a versek, tavaly pedig az újrakezdés időszakában még kevés volt a nevező, de idén újra közönség elé álltak a lelkes versmondók.

– De ki is volt József Attila? A könnyen síró, könnyen nevető poéta, az ízig-vérig költő. Vér szerinti rokona a megszállottaknak, mindenkori mércéje az embernek, az emberségnek – fogalmazott megnyitóbeszédében Víghné Pintér Lilla, a szervező református iskola igazgatója. – A „való világ varázsainak mérnöke”, aki a végtelenséggel méretkezhetett, a mindenséggel azonosulhatott, és lett a század legnagyobb lírikusává, ám mégis a szépség koldusává.

Idén is három korcsoportra osztva mérettettek meg a jelentkezők. A 3-4. évfolyamosok után az 5-6., majd a 7-8. osztályosok álltak közönség elé. A felhívás szerint mindenki magyar szerzőtől származó XIX.-XX.-XXI. századi verset adhatott elő, így emlékezve meg április 11-éről, a magyar költészet ünnepéről.

– A költő nem misztikus lény, akit néha olyan magasra emeltek, hogy alig lehetett látni az embert. Hanem olyan ember, akinek érzékeny lelke megsokszorozza a látást, így finom árnyalatokban is érzékeli az őt körülvevő világ minden rezdülését. Olyan szeretetre tanít, amely tiszteletben tartja az emberi méltóságot: tiszta, megértő, együttérző, minden ember iránt nyitott a szeretetre – fogalmazott Víghné Pintér Lilla.

Petőfi Sándor Föltámadott a tengere és Téli világa épp olyan erővel bírt, mint A szívek szabója Aranyosi Ervintől, és épp olyan szórakoztató volt Mentovics Éva Szerencse, hogy fiú vagyok, illetve Hová tűnt az ellenőrző? című verse, mint Nagy Zoltán Kockameséje.

Az, hogy a háromtagú zsűri kinek adott bronz, ezüst vagy arany minősítést, természetesen fontos volt, de mégis inkább másodlagos. Fekete Gabriella magyar szakos szaktanácsadó, Bús Natália magyar szakos pedagógus és Hagymásiné Lazanyecz Anikó, magyar-angol szakos pedagógus gyermekkönyvtáros döntött efelől, de mint azt ahogy a megnyitóbeszédben elhangzott Móra Ferenc idézet is hangsúlyozza: „nincs tárgyilagos művészet és tárgyilagos kritika.” A művészet megítélése szubjektív, más vers, más orgánum, más előadásmód tetszik más-más hallgatónak. Annyi viszont bizonyos, hogy minden résztvevő élményekkel gazdagodva, verssekkel a lelkében, feltöltődve búcsúzott el a verseny helyszínétől.

EREDMÉNYEK:

3-4. évfolyam:

Arany minősítés:

Szloszjár Liliána, Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Dobróka Edina, Czabán Samu Általános Iskola, Nagyszénás

Ezüst minősítés:

Csordás Panna Zsuzsanna, Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Erzsiák Krisztina, Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola, Csanádapáca

Erős Martin, Orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola

Bronz minősítés:

Veres Letti, Orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola

5-6. évfolyam:

Arany minősítés:

Barta Damján, Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Ezüst minősítés:

Pajkó Judit, Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola, Csanádapáca

Kiss Réka, Czabán Samu Általános Iskola, Nagyszénás

Bronz minősítés:

Molnár Mira, Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

7-8. évfolyam:

Arany minősítés:

Kulcsár Anna Helga, Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

Ezüst minősítés:

Fazekas András: Székács József Evangélikus Általános Iskola

Bronz minősítés:

Kovács Klaudia, Orosházi Református Két Tanítási

Fotók: Harsányi Eszter/református iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.