- hirdetés -

A Föld Napjához közeledve a Justh Zsigmond Városi Könyvtár is csatlakozott a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a háztartásokban már nem használt különböző készülékeket összegyűjtsék, hogy azokat újra fel lehessen használni.

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár weboldalán osztotta meg a hírt, hogy részt vesz a KÖVET Egyesület, a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös mobiltelefon visszagyűjtő kampányához.

– A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, köztük sok un. konfliktusos ásvány például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog – írja a greenfo.hu.

A könyvtár a mobilgyűjtő dobozt a meglévő szelektív hulladékgyűjtők mellett helyezték el, melybe a nem használt telefonok mellett GPS-eket és táblagépeket is fogadnak. Fontos, hogy ezek kizárólag adatmentes, használaton kívüli készülékek lehetnek.

Kiemelt kép: Justh Zsigmond Városi Könyvtár

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.