- hirdetés -

Februárban és márciusban tartott közúti ellenőrzéseket a magyar rendőrség. A ROADPOL a passzív biztonsági eszközök szabályszerű használatát ellenőrizte. Ennek eredményeit osztotta meg Zahoránné Márton Brigitta rendőrhadnagy, valamint felhívta a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Csat(t)lakozz elnevezésű kampányára is.

A biztonsági öv, a gyermekülés, a bukósisak szabályszerű használatát ellenőrizte a rendőrség az ország több pontján. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedés Rendészeti Osztály Balesetmegelőzési Csoportjának előadója, Zahoránné Márton Brigitta rendőrhadnagy számolt be a februári és márciusi ROADPOL eredményeiről.

– Szomorú eredményeket mutatnak az országos statisztikai adatok. Az első ellenőrzés során több mint 13 ezer fő volt, aki nem használt biztonsági övet, ebből 10 ezren járművezetőként nem csatolták be magukat. Harminc ember nem vett fel bukósisakot a motorosok közül, illetve 276 fő gyermekét sem rögzítette megfelelően – számolt be az adatokról a rendőrhadnagy – Azt gondoltuk, hogy mivel ez egy bejelentett ellenőrzés a következő hónapban csökkeni fognak a számok, azonban ennek ellenkezőjét vettük észre. Márciusban több mint 20 ezer ember nem használta a biztonsági övet, ebből 15 ezren voltak járművezetők. A bukósisakot is 96-an felejtették el felvenni, illetve 286-ra emelkedett azoknak a száma is, akik nem használtak gyermekülést – hangsúlyozta.

Fotó: Horváth Bence

Két évvel ezelőtti statisztikai adatok kimutatták, ha a gépjárműben utazók közül 10%-kal többen kötötték volna be magukat, akkor 65 ember nem halt volna meg közlekedési baleset során. Békés vármegyében is 15-en vesztették életüket hasonló okok miatt, közülük 10-en nem voltak bekötve. Az eredmény alapján kijelenthető, hogy Magyarországon az övhasználati hajlandóság az elmúlt években nem javult, és jelentősen elmarad a legfejlettebb közúti közlekedésbiztonsággal rendelkező európai országokban tapasztalható állapotoktól – írta a police.hu.

– Az Országos Rendőr-főkapitányság elindította a Csat(t)lakozz elnevezésű kampányát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a passzív biztonsági eszközök, a biztonsági öv, a bukósisak, a gyermekülés használatára. Ehhez a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is csatlakozott, hiszen a fő küldetésünk, hogy az emberek életét, testi épségét megóvjuk – mondta Zahoránné Márton Brigitta. – A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság emellett egy kisfilmmel készült, melynek címe „Legyél te is profi”. Ezzel egy kicsit humorosan jelenítettük meg azokat a sofőröket, akik nem használnak biztonsági övet, de egy közúti ellenőrzés során gyorsan megpróbálják magukat becsatolni – emelte ki.

A kezdeményezés a közösségi médiát is bevonja. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra szeretné buzdítani az embereket, hogy képekkel mutassák be, hogyan vigyáznak magukra és utasaikra egyaránt. Mindezt úgy, hogy megosztanak egy képet magukról, ahol használják a biztonsági övet, majd ismerősiket is megkérik, tegyék ugyanezt a #legyelteisprofi hashtaggel. Zahoránné Márton Brigitta emellett az áprilisban induló ittas járművezetőket célzó kampányról is beszámolt. A megyében 11 település csatlakozott a kezdeményezéshez, ahol az emberek részegszemüvegben próbálhatják ki milyen a gyalogos vagy kerékpáros közlekedés ittas állapotban. Orosházán április 6-án várják az embereket 8 és 10 óra között a piactéren.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.