- hirdetés -

Fokozott rendőri jelenlétre kell számtani február 13 és 19. között. A járművek passzív biztonsági rendszereinek használatát ellenőrzik az egész országban ezen a héten. A ROADPOL-akcióhoz az Orosházi Rendőrkapitányság is csatlakozott.

A rendőrség Magyarország egész területén a passzív biztonsági eszközök használatának közúti ellenőrzését végzi. Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát vizsgálják a rendőrök – írja a police.hu.

Orosházán és a környékén is számítani kell az ellenőrzésekre február 13-tól. Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági előadója elmondta, hogy az akció célja felhívni a figyelmet a biztonsági öv és a különböző biztonsági rendszerek helyes használatának fontosságára.

Fotó: Horváth Bence

– A KRESZ kimondja, hogy azokban a gépjárművekben, amelyekben van biztonsági öv ott kötelező a használata, tehát rögzíteni kell magunkat az üléshez. Tehát az nem helyes, amikor ugyan becsatolják az övet, de nem megfelelően használják. Ilyen például a hát mögött, a hónaljnál elvezetett biztonsági öv, de előfordul olyan is, hogy ráülnek – fogalmazott a százados.

Aki ezt elmulasztja szabálysértést követ el, tehát közigazgatási bírsággal sújtható, illetve az autóvezető büntetőpontokat is kap az alábbiak szerint:

Lakott területen belül 10 ezer forint és három büntetőpont, lakott területen kívül pedig 15 ezer forint és 3 büntetőpont jár, ha nem használja valaki a biztonsági övet.

A büntetés vonatkozik azokra az utasokra is, akik nem használják a biztonsági övet, de értelemszerűen esetükben nem jár érte büntetőpont.

– Nagyon fontos a gyermekek biztonságos utazása, ezért a gyermekbiztonsági rendszerek életkornak és szabályoknak megfelelő alkalmazása is. Ez azt jelenti, hogy a bébihordót, a gyermekülést, majd később az ülésmagasítót az autó üléséhez szerelt biztonsági övbe rögzíteni kell. Csak ezután ülhet a gyermek az ülésbe, ahol szintén bekapcsoljuk az övét – hívta fel a figyelmet Kis Rozália.

A százados rámutatott, hogy a rendőri ellenőrzés mellett fontos, hogy a gépjárművek vezetői és az utasok is belássák, hogy a biztonsági öv használata csökkenti az esetleges balesetek súlyosságát. Az életük múlhat rajta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.