- hirdetés -

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2022/2023-as tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyt az általános iskolák 5-8. évfolyamainak. A Dunától keletre eső vármegyék tanulói részére március 24-26. között rendezték meg a döntőt Kisújszálláson, ahol a Táncsics Mihály Gimnázium tanulója is Kazinczy-jelvénnyel gazdagodott.

Az iskola beszámolója alapján a vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által kijelölt – kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar, 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehetett. A versenyzők teljesítményének értékelésekor több szempontot is figyelembe vettek, ezek közé tartozott a szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás és a természetes beszéd.

A kelet-magyarországi döntőn 61 versenyző vehetett részt. Közülük választotta ki a bírálóbizottság azt a 16-ot, akik a legrangosabb elismerést, a Kazinczy-jelvény arany fokozatát vehették át. A Táncsics Mihály Gimnázium magyartanárai évtizedek óta készítik fel diákjaikat erre a versenyre, igen eredményesen.

Ez ezúttal sem volt másként, hiszen az iskolát idén Kulcsár Anna Helga, a 7/8 osztály tanulója képviselte, aki kiváló teljesítményének köszönhetően arany fokozatú Kazinczy-jelvényt vehetett át. Felkészítő tanára Süle Margit volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.