- hirdetés -

Fiatal gazdák részére szervezett szakmai fórumot az Orosháza és Térsége Gazdakör kedd este, a Petőfi Művelődési Központban. A nagy érdeklődéssel kísért eseményen több fontos témát jártak körül.

Brlázs Róbert a gazdakör elnöke a rendezvény kezdete előtt elmondta, mindenképp fontos, hogy a mezőgazdaságban jelenleg zajló generáció váltás közepette a fiatal gazdák tisztában legyenek, ne csak a feladataikkal, de a lehetőségeikkel is.

A fórumon elsőként Brlázs Róbert (b) gazdaköri elnök köszöntötte a jelenlevőket (Fotó: Horváth Bence)

– Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ez a generáció is elegendő információhoz juthasson, támogassuk a szakmai tevékenységüket. Ezért is rendeztük ezt a szakmai fórumot is. Az előttünk álló kihívások mindenképp egy új, frissebb gondolkodást igényelnek. A régi, hagyományos technológiákon, elképzeléseken már túl kell lépnünk. Ennek jó példája volt a tavalyi év, amely megmutatta, hogy sok megszokott módszeren változtatni kell a körülmények megváltozása miatt és az eredmények érdekében. A fiatalok fogékonyabbak az újra, könnyebben tanulnak és talán könnyebben megszólíthatók – mondta el elöljáróban Brlázs Róbert.

A szakmai fórum egyik előadója Szabó Csaba falugazdász, a gazdakör fiatal gazda tagozatának vezetője volt. A fiatal szakember az Európai uniós közös agrárpolitikában (KAP) bekövetkezett változásokban rejlő megnövekedett lehetőségekről tartott tájékoztatót.

A KAP-ban rejlő lehetőségeket Szabó Csaba, a fiatal gazda tagozat elnöke mutatta be (Fotó: Horváth Bence)

– A mostani, új ciklusban az előzőhöz képest jóval nagyobb támogatásban részesülnek a fiatal gazdák. Ez nem csak a közvetlen támogatásokban, de a vidékfejlesztés pályázataiban is megnyilvánul. Ezekkel a lehetőségekkel, mint azt falugazdászként tapasztaljuk, a fiatal gazdálkodók még nincsenek olyan mértékben tisztában, hogy maradéktalanul ki tudják használni. Ezért is fontosak a maihoz hasonló fórumok. A részletekben aztán mindenkinek segítenek a falugazdászok – tette hozzá Szabó Csaba.

Szabó Csaba tájékoztatója után dr. Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója mutatta be az általa vezetett intézményt és annak képzési kínálatát.

A szakmai fórum negyedik előadója az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgató-helyettese, dr. Sisák István volt, aki a mostanában az élet számtalan területén elterjedt drónok mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeiről és az ezzel kapcsolatos szabályokról adott tájékoztatást.

Az est előadói, a jelenlevők időközben felmerült kérdéseire is válaszoltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.