- hirdetés -

Vármegyei információs nap helyszíne volt március 29-én Békéscsabán a kormányhivatal épületének Beliczey-terme. Az eseményen Orosháza önkormányzatának a küldöttsége is részt vett. A vendégek különböző előadások, tájékoztatók keretében értesülhettek a TOP programok helyzetéről, a legfontosabb törvényi, jogszabályi vonatkozásokról.

Békés Vármegye Önkormányzata már az elmúlt években is több alkalommal megszervezte információs napját, ez a hagyomány azonban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt az elmúlt években nem folytatódott. Március 29-én a Vármegyei Kormányhivatalban így hosszú idő után találkoztak ismét a települések vezetői, jegyzői. Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy minden esztendőben vannak olyan törvényi változások, melyekre fel kell készülniük a települések önkormányzatainak. 

– A fókuszban persze a Településfejlesztési Operatív Program információi lesznek, hiszen ez 95 milliárd forint vármegyei keretfelhasználást jelent, több előadás is elhangzik majd ezzel kapcsolatban, de számos más kérdést is érint a rendezvény – ismertette a részleteket.

A vendégek köszöntését követően elsőként Békés vármegye főispánja, dr. Takács Árpád szólt a program résztvevőihez. Kiemelte, hogy abban a teremben köszöntheti a vendégeket, ami szimbolizálja, hogy miért is vannak itt, hiszen Beliczay István és azt követően Miklós időszaka alatt is számtalan fejlesztés, például árvízvédelem, öntözés, utak, hidak, vasutak munkálatai valósultak meg a térségben. 

– 12 év alatt teljes mértékben átalakult az ország közigazgatása. 2010-ben az volt a magyar kormány fő mondanivalója, hogy működjön a gazdaság, rendelkezésre álljanak erő- és energiaforrások, növekedjen a foglalkoztatottság, azóta pedig hogy a biztonság is kiemelt figyelmet élvezzen. Akkor még 30 ezer regisztrált álláskereső volt ebben a megyében, most alig 10 ezer. 2016-ban több, mint 16 ezer közfoglalkoztatott volt, most megközelítőleg 4500, emellett bővült a családtámogatási rendszer.

A következő időszakot úgy kell kihasználni fejlesztések és beruházások terén, hogy az Békés vármegye népességének megmaradását szolgálja. Újra kell pozicionálni, mint lehetőséget, döntést, álmot, hogy azoknak a fiataloknak, akiknek ide szólnak a céljaik, meg tudjuk adni a lehetőséget a döntéshez, hogy tényleg itt képzeljék el a jövőjüket – fogalmazta meg gondolatait a főispán. 

Dr. Takács Árpád után Zalai Mihály is köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondták, hogy az előző programozási időszakban megvalósult projektek eredményeit, melynek keretében 546 nyertes pályázat eredményeként mintegy 88 milliárd forint értékű támogatási forrás érkezett, majd az előadások következtek. Ebben elsőként a TOP Plusz tervezés helyzetéről és az eddigi vagy induló  projektek végrehajtásáról tájékoztatták a vendégeket. Ezt követően jöttek sorban az önkormányzati energiabeszerzések közbeszerzési aktualitásai, az adózási vonatkozások kérdéskörei.

Dr. Kiss-Rigó László, Csongrád-Csanád Egyházmegye püspöke az önkormányzati ingatlanok egyházi tulajdonba adásáról tartott előadást, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatója a várható útfejlesztésekről, míg Baráth Gergely az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatója a vármegyét érintő aktív- és ökoturisztikai fejlesztésekről. 

Az utolsó három tájékoztató témája az ITP módosítása, a Magyar Bank Holding bemutatkozása és az energia beszerzés feltételei (hálózatfejlesztés várható iránya a napelem telepítések tükrében) voltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.