- hirdetés -

„Csípte-e már meg méhecske motorozás közben?” – kérdezték a gyerekek a város református lelkészétől, Szalkay Róberttől az iskolaújság első számában – csakhogy az egyik kedvenc cikkemből idézzek a sok közül. A diákújságírók őszinték és bátrak, ezért is olyan izgalmas az újságuk, amelynek küldetése, hogy érdekes oldalukról mutassa be az iskolába járó diákokat, valamint az ott dolgozó pedagógusokat, és hogy viccekkel, ajánlókkal, képregényekkel szórakoztassa olvasótáboruk tagjait.

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola lelkes kis újságírócsapata szeptemberben alakult, negyedévente megjelenő újságuk a MI REFINK nevet kapta. A csapat 4. és 5. osztályos gyerekekből áll, akik járják az iskolát nap mint nap, hogy érdekes témákra bukkanjanak. Mert bizony nemcsak az aktuális események (úgy mint reformáció napja, sportnap, advent, palacsinta nap) beszámolóit tartalmazza ez az újság, hanem sok-sok interjút is. A diákújságírók bizonyítják, rengeteg az izgalmas történet még egy iskola falain belül is, hisz érdekfeszítő cikk készülhet egy maratont futó tanárról, egy hat testvérrel együtt élő diáktársról, vagy akár egy kiváló refis sportolóról is, nem beszélve a motorozó református lelkészről. Sőt, a diákújságírók sorozatot is indítottak tanáraik gyerekkori történeteiből, amelyből kiderül, egykoron a pedagógusok is eleven, olykor-olykor csínytevő gyerekek voltak.

Eddig két lapszám jelent meg a református iskola honlapján, illetve Facebook oldalán, de a MI REFINK nyomtatásban is a gyerekekhez kerül az új számok megjelenésekor. Ilyenkor minden osztály kap egy-egy példányt, amit aztán a tanulók kézről-kézre adnak tovább. Nagy sikernek örvendenek a film-, könyv- és videójáték-ajánlók, illetve a vicc, találós kérdés és kvíz rovatok is. A kis diákújságírók tényleg minden korosztályra gondolnak, hisz a színezőktől kezdve a süteménykészítésen át a divatig számtalan téma helyet kap az újságukban. Ötlet mindig van bőven, ahogyan lelkesedés is. Nemrégiben a MI REFINK csapata egy iskolaújságok számára hirdetett pályázatra is beküldte elkészült számait, reményteljesen várják az eredményt.

A megjelent lapszámokat ide kattintva tekintheti meg.

Kiemelt kép: illusztráció (forrása: pixabay.com)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.