- hirdetés -

A Magyar Cukrász Ipartestület szerint a fagylalt ára idén akár több mint tíz százalékkal emelkedhet. Az orosháziak közül Ficsor Zoltán cukrászmester mondta el tapasztalatait, valamint az embereket is megkérdeztük, mit gondolnak az áremelkedésről.

Egyes helyeken akár már 500 forintba is kerülhet egy gombóc fagyi a Magyar Cukrász Ipartestület szerint, melyet az energia és az alapanyag árak növekedése okoz. Kerestünk több cukrászdát is, olyanokat, ahol fagylaltot is árulnak. Közülük egyedül Ficsor Zoltán nyilatkozott. A cukrászmester megerősítette az ipartestület nyilatkozatát, a probléma őket is érinti. Március 6-án kezdték árulni a fagylaltot, amely náluk jelenleg 450 forintba kerül.

– Nagyon sok összetevője van a fagyinak, az előállítása is sok irányból tevődik össze. A nyersanyagárak, a munkabér, a minimálbér növekedésével mind hozzátesz ahhoz, hogy a fagylalt ára megemelkedett. A tojás négyszeres áron kapható, a cukorról nem is beszélve, melynek valós árát a lakosság az ársapka miatt nem látja. Emellett a tejet helyi vállalkozótól szerezzük be évek óta, sajnos ők is kénytelenek voltak emelni – mondta Ficsor Zoltán.

Arról is beszélt, hogy a vendégek létszáma nem csökkent, továbbra is sokan járnak ki a szentetornyai cukrászdába, azonban a fogyasztás sokkal inkább kiegyenlített. Az áremelkedés miatt kevesebb gömböt kérnek, mint az elmúlt években. Az utcán sétáló emberek között volt, aki azt mondta, inkább nem vesz majd fagylaltot, de találkoztunk olyannal is, aki saját maga készíti el házilag. Valaki szerint egyszer-egyszer ilyen magas árak mellett is belefér majd.

– Csak olyan fagyit fogyasztok, amit cukorbeteg is ehet, diabetikusat. Vaníliát, csokoládét, gyümölcsöset szoktam enni, de csak egy gömböt, mivel gyógyszert szedek – mondta Szőkéné Takács Erzsébet. – Ha tényleg ilyen drága lesz, akkor valószínűleg a cukormentes még inkább, akkor nem fogok tudni venni a nyugdíjból. Helyette inkább több vizet iszom – tette hozzá, miután megtudta, hogy akár 500 forint is lehet egy gömb fagylalt.

Huszárik Jánosnét nem lepte meg a fagyi árának emelkedése. Számított is rá, hiszen mindennek felment az ára. Kiemelte, családja inkább a boltban kapható jégkrémeket választja, de ha esetleg útba esik egy fagyizó nyaralás, vagy séta közben, akkor néha megállnak, mert gyermekei szeretik a nyári desszertet.

– Szerintem eszméletlen drága, eddig sem volt olcsó, de most még inkább felment az ára a fizetésekhez képest, így, hogy már 500 forint is lehet egy gömb fagyi. Nem is igazán szoktam venni, csak nagy ritkán fordul elő, inkább megcsinálom otthon. Vaníliát, sztracsatellát készítek általában, így pedig olcsóbb is, mintha a fagyizót választanám – mondta Katona Tamás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.