- hirdetés -

Az utánpótlás minden korosztályában szerzett érmet világversenyen az Orosházi Spartacus Birkózó Klub kitűnő fiatal versenyzője, Szél Anna. A múlt hét óta U23-as Európa-bajnoknak is mondhatja magát.

Anna 2001 augusztusában született Orosházán. Mint mondja, szerencse, hogy a jövendöléssel ellentétben 2000-ben nem lett vége a világnak. A József Attila Általános Iskolába járt és ötéves kora óta birkózik.

– Édesanyám semmiképp se szerette volna, ha birkózok, de én a csillagjegyemnek, az oroszlánnak megfelelően, hajlamos vagyok és voltam épp az ellenkezőjét csinálni, mint amit mondanak. Két bátyám birkózott és már egész kicsiként én is ott rohangáltam a szőnyegen. Mindig is harcos természet voltam, úgyhogy ott ragadtam a birkózó teremben. Soha nem éreztem, hogy nekem például táncolnom, vagy valami csajos dolgot kellene csinálnom. Viszonylag hamar jöttek az első sikerek, de eleinte féltem elmenni versenyre. Az edzőim már szerették volna, ha versenyzek, de mondtam, hogy én nem megyek mert félek. Mi lesz ha nem nyerek? Aztán egy idő után csak rávettek. Emlékszem az első versenyemen fiúk közt indultam és valami harmincból ötödik lettem. Nagy örömmel hoztam a kis oklevelemet és onnan kezdve elindult a szekér, és aztán mindig versenyre akartam menni – kezdi a történetet Szél Anna.

(Fotó: United World Wrestling)

Később is sokat versenyzett fiúk között, de a sikerek így is jöttek. Volt magyar bajnok, diákolimpiai bajnok. Ennek persze voltak érdekes és kedves pillanatai is. Az egyik fiút például – akit egy országos döntőben győzött le – évekig szekálták a többiek, hogy egy kislány verte meg. A nemzetközi sikerek sem várattak sokat magukra.

– Most már van, de akkoriban még nem volt serdülő Európa-bajnokság. Hiába jártam Pestre, Ritter Dilettához edzésre, nem indulhattam nagy versenyen, mert annyira fiatal voltam. Utolsó éves serdülő voltam, 14 éves, mikor külön engedéllyel elindulhattam a kadet Eb-n, ahol rögtön második lettem. A következő évben már Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lettem ebben a korosztályban. Az azt követő év is hasonlóan sikeres volt. Újra Európa-bajnok lettem és mellette világbajnoki második. Ekkor volt az ifjúsági olimpia Buenos Airesben. Előttem még csak szabad kártyával jutott ki, magyar versenyző, saját jogon nekem sikerült először. Itt is második lettem, ugyanattól a japán lánytól kaptam ki, akitől a világbajnoki döntőben is – sorolja az eredményeket az orosházi kiválóság.

(Fotó: United World Wrestling )

A junior korosztályban folytatódott főhősünk számára az érmek sora. Kezdődött a juniorok közt szerzett Európa-bajnoki ezüsttel. A következő évben aztán megszakadt a sorozat, de ekkor megszakadt mindenkinek, hisz a Covid 19 járvány miatt sorra lefújták a versenyeket. Szerencsés volt az iskoláival, hisz mindenütt segítő szándékkal álltak hozzá és támogatták a sportolását.

– Az érettségi után elmentem egy edzői iskolába, Békéscsabára, így most már – bármilyen furcsa – tavaly óta birkózóedző is vagyok, bár később nem elsősorban ezzel szeretnék foglalkozni. Úgy gondolom, ha egyszer számomra véget ér ez a sport, akkor azt végleg le szeretném zárni. Ha „nagy leszek”, divattervezéssel szeretnék foglalkozni. Nagy álmom, hogy egyszer én tervezhessem az olimpiára induló magyar küldöttség formaruháját. Ennek érdekében most egy stílus tanácsadói iskolába járok. A divattervezői iskola majd később következhet – mondja a jövőről Anna.

(Fotó: Horváth Bence)

Sportolóként – mint megtudtuk – Párizs a fő célkitűzés számára. A következő olimpiára mindenképp szeretné biztosítani a helyét az utazó küldöttségben. Az ehhez vezető úton, most a zágrábi felnőtt Európa-bajnokság a következő állomás. Április végén ismét szurkolhatunk…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.