- hirdetés -

Lassan megszokjuk, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár időről-időre érdekes és értékes programot kínál az olvasóknak, Orosháza lakóinak. Szerda este nagyszerű koncertélményben lehetett részünk.

A szóló koncertet Matuz Gergely fuvolaművész szolgáltatta az olvasóterem közönségének. Mint Törköly József zenei könyvtárostól megtudtuk, a szervezés kezdete a nyárra nyúlik vissza és kicsit a koronavírusnak is köszönhetjük ezt az eseményt.

– A kormány által meghirdetett Köszönjük Magyarország előadó művészeket támogató programja keretében pályáztunk és kértük ezt a szólókoncertet. Orosházán van igény a nívós komolyzenére, Matuz Gergelynél pedig alig találtunk volna jobbat – avat be Törköly József.

A koncert előtt a művész elmondta, hogy számára egész kis korától fogva nem is volt kérdés, hogy fuvolista lesz. – Édesapám világot járt fuvolaművész, egyértelmű volt hogy én is ezt a hangszert választom. Sokszor lépünk fel családi zenekarként. Édesanyám csellózik, apával ketten fuvolázunk és csatlakozni szokott még egy hegedűs. Nagyon érdekes és jó hangzása van – beszélt kicsit magáról Matuz Gergely.

Magas színvonalon előadott muzsikát hallgathatott a közönség Matuz Gergelytől (Fotó: Justh VK.)

A világhírű fuvolaművész egy igazi bravúr számmal kezdte a koncertet. Paganini, hegedűre írt, Örökmozgó című darabját adta elő. Ebben nem csak a virtuozitásra volt szükség, de az édesapja (Matuz István fuvolaművész) által kifejlesztett ún. folyamatos légzéstechnikára is. Ennek során a művész csak az orrán veszi a levegőt, miközben fújja a fuvolát. Szerepelt még Philip Emanuel Bach szonáta és jó néhány modern mű.

A komolyzene szerelmesei ismét egy nagyszerű és igazi élményt adó egy órát tölthettek a könyvtárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.