- hirdetés -

Az orosházi Rotary Club szeretné létrehozni helyi Interact Clubját, azaz ifjúsági szervezetét. Elképzelései megvalósításához a Székács Evangélikus Iskolában lelt társra.

Négy szegedi interactos fiatal érkezett péntek délben az orosházi evangélikus iskolába. A középiskolás lányok azért jöttek, hogy bemutassák a székácsos gimiseknek, milyen előnyeik származhatnak a rotarys ifjúsági szervezet létrehozásából.

– A két legfontosabb alapkő minden Rotary Club életében a barátság és a jótékonyság – kezdte Hajdú Szabolcs, a Szegedi Szentgyörgyi Albert Rotary Club tagja, aki már évek óta foglalkozik fiatalokkal. – A szegedi Interact Club 2011-ben, az első között alakult meg Magyarországon, azóta folyamatosan működünk, fejlődünk. Hazánkban összesen tíz ilyen ifjúsági szervezet létezik, nagy örömmel fogadnánk, ha a dél-alföldi régióban lenne mellettünk más is.

– Ezért jöttünk el Orosházára, szeretnénk, ha a székácsos diákok is fellelkesülnek, és megtennék az első lépéseket egy helyi közösség létrehozásához.

A szegedi diáklányok a díszteremben tartott március 10-ei interaktív előadás során meséltek az evangélikus iskolásoknak az interactosok mindennapi életéről, jótékonysági projektjeikről, barátságokat elmélyítő kezdeményezéseikről, valamint a cserediák programok előnyeiről. Remélik, a közvetlen beszélgetés után az orosházi fiatalok is kedvet kapnak a klubélethez, és mivel egy órányira vannak egymástól, közös ötletelésekre is számítanak a jövőben.

Hasonlóak a nézetek, hasonló a szemlélet

– Bő fél éve kezdtünk el beszélgetni az orosházi Rotary Club vezetőjével az együttműködésről – mesélte Deák Péter, a Székács Evangélikus Iskola igazgatóhelyettese. – Hasonló az alapküldetésünk, hasonlóak a nézeteink, a karitatív munka eddig is része volt a székácsosok életének. Jó példa erre a 72 óra kompromisszumok nélkül programsorozat, amelyben önkéntesként már évek óta részt veszünk, illetve a Cipősdoboz Akció, amelyhez szintén minden évben csatlakozunk. Sok nálunk a tenni akaró fiatal, az aktív diák, akik így még több lehetőséget kapnának az önzetlen jó cselekedetekre.

A helyi Rotary Club boldogan támogatná egy olyan ifjúsági szervezet életre hívását, amelynek egyik fő profilja a jótékonykodás. Ilyen Interact Club Békés megyében jelenleg még egy sincs.

– Célunk, hogy megvalósítsunk egy hosszabb távú együttműködést azokkal az orosházi iskolákkal, akik nyitottak erre, így szeretnénk utánpótlásbázist biztosítani a klubunknak – fogalmazott Kormányos Károly, az orosházi Rotary Club vezetője. – Az Interact Club keretein belül nyári táborokkal támogatnánk a rászoruló gyerekeket, illetve segítenénk a tagokat a nemzetközi cserediákprogramokban való részvételben is.

– A kezdő lépéseket itt, a Székács iskolában tesszük meg, de a Táncsics Mihály Gimnáziumból is érkezett pozitív visszajelzés. Ha már magabiztosan látjuk, hogyan alakítható ki jól az együttműködés az iskolákkal, bővíteni fogjuk azok körét.

Az Interact Clubok 14 és 18 év közötti fiataloknak szólnak, azaz a tinédzserkorosztálynak. Hajdú Szabolcs szegedi tapasztalatai alapján azt mondja, a fiatalok hamar fogékonnyá válnak a jóra, ha lehetőséget kapnak erre. Úgy véli, az interaktosoknak nem hiányzik a bulizás negatív (legalábbis felnőtt szemmel nézve negatív) része, helyette a jó baráti programokban, értékes, karitatív közösségi élményekben találják meg az örömet. Ebben a digitalizált világban különösen fontosak ezek a küldetések, hisz itt közösen, személyesen élhetik meg a segítségnyújtás örömét.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.