- hirdetés -

Az Orosházi Kolbászklub – úgy tűnik – elkezdett ébredezni Csipkerózsika álmából. A múlt hétvégén Szlovákiában járt egyik csapatuk, ahol nemzetközi kolbászgyúró versenyen képviselték hazánkat és Orosházát.

A szlovákiai Diószegen több évtizedes hagyomány a nemzetközi kolbászgyúró verseny megrendezése. A diószegi szlovák és az orosházi kolbászklub között régi jó barátság alakult ki. Rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein, de ezeken felül is meghívják a testvér egyesület tagjait, (legutóbb éppen néhány hete jártak az orosháziak közül néhányan egy nagyszabású szlovákiai borkóstolón) így egyértelmű volt, hogy régebbi többszörös győztesként ismét ott lesznek az orosháziak a kolbászkészítő verseny mezőnyében.

Négy ország – Szerbia, Szlovákia, Csehország, Magyarország – huszonnégy csapatának nevezését fogadták el a szervezők a XIV. Diószegi Kolbászfesztiválra.

Bíró Bélától, az Orosházi Kolbászklub egyik tagjától megtudtuk, ezúttal kis, mindössze háromfős csapattal utaztak.

Az egységes megjelenés és a díszasztal is szempont az értékelésnél (Fotó: Orosházi Kolbászklub)

– Már reggel nyolckor lenn voltunk és készítettük a dekorációt. Vittünk a saját termékeinkből vékony és vastag kolbászt, kacsabegybe töltött kolbászt, szalonnát, csülköt és a régi disznóvágásokon használt eszközöket, nemzeti színű szalaggal átkötött orosházi cipót. Természetesen készítettünk kínáló tálat is, melyre kizárólag orosházi finom falatok kerültek. Ezután kezdődött a gyúrás, ahol a zsűri nem csak a végterméket, de a higiéniát, az egységes megjelenést, az összehangolt munkát is figyeli. Mindenre figyelnek a szervezők. A huszonnégy csapat által elkészített és leadott kolbász mintákat például külön-külön edényben sütik, hogy az esetlegesen másként fűszerezett kolbász ízvilága a következő ízébe ne zavarhasson be – meséli Béla.

Végül – bár most is remek kolbászt készítettek – ezúttal nem sikerült a dobogós helyek egyikét sem megszerezni. Magyarország, ezen belül Dél-Békés azonban így is alaposan kitett magáért, hisz a csorvásiak nyerték a versenyt, második helyen a gerendásiak végeztek, megelőzve a helyi, diószegi fiatalok csapatát.

– Tulajdonképpen úgy alakult az évek során, hogy nem is maga az eredmény a legfontosabb. Komoly barátságok szövődtek a résztvevő csapatok tagjai közt. A versenyen jut a böllérpálinkából a rivális versenyzőknek is és egymást ugratva, tréfálkozva zajlik a munka. Az eredményhirdetést követő mulatságon tovább erősödnek a barátságok. A nemzetközi siker mellett az itt töltött nagyon kellemes néhány nap is lényeges számunkra – teszi hozzá Béla.

Most tehát nem sikerült győzni, de lesz visszavágási lehetőség május végén, az ugyancsak nemzetközi, gerendási versenyen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.